CORTEN Creative Commons License 2003.10.09 0 0 117
tomatillo = toe-ma-tea-o ( mexikóiul :)) Physalis ixocarpa, Physalis philadelphica var. philadelphica
Képet raktam fel én is arról a két fajtáról amim termett (lila és zöld), az ízétől nem éreztem a gourman-menyországban magam :( Meg kell kóstolni.
Vékony a húsa, a bogyó nagy részét szivacsos-ikrás állagú valamibe ágyazott töméntelen apró mag teszi ki. Ettől függetlenül lehet, hogy a mexikóiak oda vannak érte,a tradícionális konyha elengedhetetlen alapanyaga , meg ebből csinálják a salsa-szószukat, de vénségemre én már inkább a hagyományos paradicsomra szavazok.Lehet viszont hogy más kellemesnek találja az aromáját.
Elképesztően bőtermő, és rövid tenyészidejű 40-45nap (az idén hullott bogyókból már javában virágzó palánták fejlődtek). Hatalmasra nő augusztusban 2.5-3m magas a bokor, rengeteg elágazása van, és rengeteg a sárga virág rajta. Sajnos mivel addigra már deportáltam a fólia alól, csak néhány bogyóról és egy pár palántáról tudtam képet készíteni. A lila változat (Purple Perrennial) állítólag évelő, csak gondolom nem a mi klímánkon.Viszont a termése elég sokáig eláll (1-1.5 hónap, kicsit utóérik) Szabadföldön sokkal csenevészebb (gondolom a páratartalom és a co2 hiányzik neki) Ja. és a termés burokban fejlődik, csakúgy mint pl. a physallis (rokonyok!) amit nagy bevásárlóközpontokban nálunk is kapni.
A precízebb növény-rendszertani ismertetést másra bíznám, szvsz a google 21100 linket hoz a tomatillo szóra.

Pl.
This perennial is native to Mexico and was used by the Aztecs. Unlike other Physalis fruits (the Cape gooseberry and the ground cherry), the tomatillo completely fills the Chinese-lantern-looking husk that is characteristic of physalis--in this case filled with "little green tomatoes" (1-2" diameter) with a tart flavor that develops once you cook them. It's a key ingredient of Mexican salsa verde.

Nekem két fajta magja van 'raktáron": Toma Verde (zöld) Purple Perennial (lila)

Előzmény: KILGORE TROUT (115)