1. A véletlenhez. Azt hiszem, simán tudnék kiválogatni naponta/kétnaponta mondjuk közlekedési balesetekből valamiféle közös jellemzőket (aminek persze semmi köze a balesethez), de kinyomtatva már nagyon félelmetesen hat.
2. Az energiafogyasztás szerintem két nagyságrenddel jobban nőtt, mint a termelés. Nem beszélve arról, hogy a termelés és fogyasztás helye közötti infrastruktúra még kevesebbet fejlődött. A budapesti kábeleket annak idején túlméretezték, kérdés, hogy mennyire?
2/a: lakossági fogyasztás, sok háztartási gép (mosógép, klímák)
2/b: ipari fogyasztás, esetenként lakosságinak "álcázva", kis gépektől a nagy gépekig.
Egyébként ebből a szempontból az áramszünetek nem véletlenek: a túlterhelésenek oka van. És egy olyan rendszerben, ahol minden egyes ág a képességeinek felső határán üzemel, egy kis mozdulat nagy hatásokat vált, hiszen nincs tartalék - szerintem USA és EU energia rendszere ilyen kicsiben (városok) és nagyban is. A csúcson működik, nincs fejlesztés.
Az atomerőmű megoldás lenne, de teljesen megértem azokat, akik szerint a kockázat elfogadhatatlan.
Szerintem a kormányoknak ezerrel kellene nyomatni a természeti energiaforrások használatát: szél, nap - és az energiatakarékos megoldásokat (hőszigeteléstől az ultrahangos mosógépig).
Csak ezzel az a baj, hogy ez a multik érdekei ellen szól - amulti érdeke fogyassz minél többet, sőt, pazarolj, mert az az ő haszna. Hiszen jól is néznének ki, ha minden újonnan épülő ház fél teteje napelemmel lenne borítva, ami által kívülről alig lenne szüksége energiára, hőszigetelve lenne, ráadásul kihasználnák a szél energiáját is, és mondjuk a biogázt is. És ha a háztartásban energiatakarékos eszközöket használnak, szerintem csak igen kevés energiát kellene kívülről pótolni, azt is csak ritkán.
(Egyébként paradox a helyzet, mert szerintem az erőművek ellen tiltakozókat mindenhol pont azok a multik tüzelik, akik energiával kereskednek, hiszen nekik az az érdekük, hogy hiány legyen belőle, hogy keveset sokér' adhassanak. Arról nem beszélve, hogy mástól se vehessenek.)
Ez ellen erős kormány léphet fel eséllyel - persze rossz lesz a sajtója.
o