Dob Creative Commons License 1999.05.05 0 0 222
Most olvastam a Csillagok háborúja könyvet megint. A végszójában érdekes dolgot írnak: a Star Wars nem Sci-Fi.. és észérvekkel támasztja alá.. teljes mértékkel eggyet értek vele. Gondolom most sokan megbotránkoznak , úgyhogy álljon itt az írás összefoglalója:

1. A Sci-fi tudományos fantasztikus- jelent , a SW-ban nem sok tudományos dolog vonult fel. Lucas nem magarázta meg hogy működik a Hiperhajtómű , vagy a fénykard , semmiféle tudoményos alapja nincs a filmnek. (persze késöbb megteremtették azt is)
2. A mesei elemek kavalkádja.
Ki netudná hogy kezdődik a film "hol volt hol nem volt" vagy nem ismerős? és hogy van vége? Maga Lucas mondta, hogy számos mesei elemet használt fel (sötét vs világos , jó-rossz , a legkisebb fiu , meg miegymás)
Na persze jogos a kérdés , akkor mi a sci-fi film? pl az Ürodisszeia az az Arthur C. Clark-tól , de elég kevés van az igazi sci-fi-ből. Szóval nem mind az , amiben lézerpisztolyal lőnek , meg űrben repülnek. A SW és "társai" a fantasztikus szót kielégítik , szóval inkább fantasy filmek.
Szerintem ez nem fogja senki kedvét elvenni a kultusztól , az enyémet sem . de mindenesetre édekesnek tartottam megemlíteni.