Akkor ezt az időpont dolgot hagyjuk még egy kicsit függőben.
A szaglászásról:
Szagolni muszáj, hisz az a tájékozódás része. Amit szerintem nem szabad, a felfedezett állatokra vadászni, avagy arra készülődni. Tilos a lukak turkálása, az ásás, a madár kergetés, a nyomkövetés és persze főként a hajsza. Az ezekhez tartozó, ill. ezeket megelőző fürkészést és izgatott szaglászást neveztem én tilosnak.
Három lehetőség van, ha kutyád szaglászik.
-Vagy tudod, hogy éppen gombát lelt, (mert Te tetted oda), igy bátran dícsérheted,
-vagy biztos hogy tilosba tévedt, (néha ezt is tudjuk, mert mondjuk láttuk az egeret beszaladni a lukba), ilyenkor persze jól leteremthetjük,
-vagy fogalmunk sincs róla, hogy épp mi van!
Erre a helyzetre a fő tanács az, hogy figyelni kell a kutyát, többnyire rövidesen kiderül. De ha nem tisztázódik a helyzet elég gyorsan, akkor kell egyéb eszköz is.
Ehhez szükséges, hogy a keresést otthon mindenféle minta szagolgatás nélkül, csak vezényszóra gyakoroljátok be. Amikor már fotelban ülve is el tudod a kutyádat indítani jó úton vagy. Ha olykor kezdetben mást próbál csinálni, van alkalmad fegyelmezni, és vissza téríteni a gombászáshoz, de csak szóval! Ez utóbbi nagyon fontos!
Ugyan ezzel a hangsúllyal kell majd rászólnod, mikor nem tudod majd, hogy gombászik, vagy vadat nyomoz. Ha aztán rászólásra még intenzívebben keres, akkor rendes volt, enyhíthetsz a hangodon, bár ne dicsérd, csak ha már teljesen biztos a dolog. Ám ha zavarba jön, és ott hagyja amit szimatolt, akkor tudhatod, hogy az nem gomba volt!