Szvsz gondolkodásmód, mentalitás,tolerancia, stb. és talán földrajzi fogalom is, de ebben az összefüggésben ez most lényegtelen
Hát, apám, én éltem az UKban, Németországban és Luxemburgban, belga- és tőzs-franciák, valamint vallonok között. Tolerancia legtöbb a németekben volt, legkevesebb a franciákban és az angolokban, de ez kavés sokkal kevesebb volt, mint egy átlag mucsai magyarban. Ha nincs francia és angol tolerancia, akkor hol az európai tolerancia? Svédországban? Nem jegyzik. Dániában? Azt sem jegyzik. Az osztrákok sem toleránsak, ráadásul rettentően tehetségtelenek, mondjuk magyar szemmel nézve, birkák. Arra vannak ezek a népek kondicionálva, hogy jobb, nem bántod a másikat, jobb ha rendesen közlekedsz, mert elvesszük a pénzedet, és akkor nem lesz új tévéd.
Nyilván ez sarkítás, de nagyjából így néz ki a helyzet. Ezeken felül - bár ez most nagyon off - olyan politizálás folyik ezekben az országokban, amit még Csurka sem mer megtenni errefelé, és az az ottani mérsékelt baloldal...
A szelektív hulladékgyűjtés szvsz nem pénzkérdés, hanem gondolkodásbeli kérdés. Egyébként a szemét feldolgozás nagyon jó üzlet is lehet. De mi annyira "gazdagok" és magyarok vagyunk, hogy sz@runk az egészre, és az sem baj, hogy lassan belefuladunk a mocsokba. De ez a téma már itt elég off.
Azt gondolod, hogy nem pénzkérdés a szelektív hulladékolás? Ne röhögtess. Rengeteg pénz ment el, hogy belegyömöszköljék az "európaiak" agyába, hogy ez jó. Mindenhova ki kellett tenni plusz három kukát. Ellenőröket kellett fizetni. Háromszor annyi kukásautó vagy új, szelektív autók kellettek. A szemetesdi azért jó bolt, mert az állam nagyon sokat költ a támogatásra. És ez így van jól, de _pénz_ kell hozzá, meg politikai akarat. Harminc éve sehol sem volt szelektív hulladékosdi, akkor még parasztok voltak az "európaiak", most meg már nem azok? Na neee.
Nincs olyan óriási deficitje a magyaroknak, amelyet ne az életminőség és életszínvonal indukálna. Ezek leküzdhetőek, és leküzdendőek, de szerintem nincs szégyellnivalónk.