Ezzel én is valahogy így vagyok. Anno a premier környékén/után eléggé fikázták, hogy így szar, meg úgy szar. Most jutottam oda, hogy végre megnézhettem...
Az tény, hogy a regény történetéből csak egy nagyon picike szál van kiemelve, és a saját "hatókörén" belül ki(át)dolgozva. Viszont ez szerintem elég jól sikerült.
Nem annyira egy kerek egész történet van kifejtve, mint inkább egy csomó benyomás és töredék (amilyen a Solaris által teremtett Vendégekkel való találkozás is lehetett), amik talán nem is annyira az analitikus elme, hanem a lélek (vagymi) számára állnak össze valamivé, ott, legbelül.
És nálam mőködött a dolog. (Amiben a zenének is elég nagy szerepe volt, első hallásra megtetszett.)
Persze, valahol én is sajnálom, hogy nem a teljes regényt kaptuk, biztosan lehetett volna egy összetettebb, és sokkal hosszabb filmet is összehozni. A mai technikával a Solaris könnyedén életre kelthető lenne (Lem nagyon részletes leírásokkal ábrázolta, mi van odalent), egy nagyon komoly, hard SF mozi is születhetne belőle.