Sziasztok!
En ezidaig csupan figyelmes olvasoja voltam ennek a forumnak, ugyanis Sartiba keszultem en is. Itt lejjebb olvastam egy Utitars nevu forumtars beirasait, szerintem vele kozel egyidoben indulhattam Sartiba, vagy par napos kulonbseggel. Azt elore elmondanam, hogy az ido pocsek volt. A kint eltoltott 16 napombol 12-n zuhogott az eso es hideg volt. Kb 15-20 fok. Ez mar alapban elrontotta a nyaralast, mert esoben megcsak kirandulni sem lehetL
De szerintem Sartival nemcsak ez a baj(a szeptemberi kiszamithattalan idojaras), hanem akad mas is.
Bocsanat, hogy ebbe a topikba irok, de gondolom azert elolvassatok es meghallgatjatok a negativ kritikakat is.
Eloszor is szeretnem leirni a jo es szep tapasztalataimat, hogy a tobbi ne esssen olyan rosszulJ
A Sythonia felsziget egyszeruen MESESZEP. Megtanultam robogozni es kb 150 km-t tettem meg Sartibol kiindulva mindket iranyban. Leirhatatlan elmeny volt, pedig sok szep helyet lattam mar Gorogorszagban.
A Narancspartnal nemcsak az effektiv narancsparthoz mentem le, hanem 50 meterenkent leallitva a mocit, legyalogoltunk mindenutt a partig es csodaszep rejtett obloket talaltunk, melyek pont ugyanolyan szinben sziporkaztak mint a Narancspart kovei es vize, de persze a Narancsparttol meg nagyon messzire is elkalandoztunk… A masik kellemes elmeny volt, hogy gyonyoru tiszta volt a víz Sartiban(mondjuk Gorogorszagban alapban eltalaban tiszta a víz), de olyan hideg, hogy szerintem max egy jegesmedve erezhette ott jol magat. Bementem a vizbe a Narancspartnal is, de olyan hideg volt, hogy barmilyen gyorsan usztam, akkor sem tudtam ugy atmelegednui, hogy elviselhetove valjon a homersekleteL.
ES akkor ami nem tetszett: elor is elnezest kerek mindazoktol akiknek esetleg rosszul esik az, amit irok, de ez az en velemenyem es ha masra nem is, arra talan erdemes, hogy maghallgassatok.
Sarti talan az egyetlen telepules Gorogorszagban, ahol:
- szinte minden felirat, etlap, iras stb MAGYAR nyelvu
- ahol a Gyrost ketchuppal es mustarral adjak Tzatziki helyett, mint valami nyomorult amerikai gyorsetkezdeben
- ahol kb 100x annyi magyar van, mint gorog
- ahol a felszolgalok fele magyar
- ahol az etlapokon elso helyen szerepelnek a kovetkezok: rantott csirke sult krumplival, bableves, gulyasleves, milanoi makaroni. Ezzel szemben a gorog specialitasok nagyjabol kimerulnek a gyrosban, a muszakaban es szuflakiban, valamint 1-2 tengeri specialitasban.
- Ahol a gyermekmunka elfogadott tény(erre sehol másutt nem láttam példát Gorogorszagban).
- Ahol az emesztoket az apartmanok frontja ele, a teraszoktól kb 10 centire helyezik el, s olyan kis meretu, hogy 2-3 naponként megtiszteli az ottlakokat a szippantoskocsi, mely irdatlan buzzel, légy-hegyekkel , valamint tartós etvagytalansaggal ajándékozza meg az ottlakokat.
- Ahol létezik meg a Szerbiában torvenyszeru, de Gorogorszag egyéb részein mar kb 10 eve megszunt pottyantos wc, pl etteremben es szorakozohelyeken!
- Ahol a tavernákban sok helyen magyar pincérek szolgálnak fel, az itthon megszokott fapofával és unott keppel.
- S vegezetul ahol ha becsukom a szemem akar Hajdúszoboszlón is lehetnek…
- Ahol a tavernakban az asztalon fuszerolajok es
fuszerecet helyett, bors, so, pirospaprika, valamint
ketchup es mustar van…
- ahol az italhoz nem jar a „Meze”…
Attól tartok Sarti elsősorban azoknak az utazóknak tetszhet, akik Görögország más részein nem voltak még nyaralni, vagy csak a Sartival nagyjából megegyező kategóriájú Paralian, Olympic Beachen, Stavrosban stb.
Sarti nem egy görög falu, hanem egy elkorcsosult apartman rengeteg, ahol minden és mindenki átállt a magyar turisták „igényeinek” kiszolgálására. Az igényeit azért irtam idézőjelben, mert számomra pl az adja meg Görögország varázsát, hogy a pincérrel kézzel és lábbal társalgok, az étlapok fölött elvacillálok, vajon mi mi lehet, ahol hatalmasakat alkudozom a piacon a gorog arusokkal, ahol beülve egy tavernába, gorog emberek koze ülök be és nem 40 honfitársam közé(ami alapban nem lenne baj, ha itthon lenne).
Engem zavar, ha egy „gorog” nyaralohelyen a kirakatokban tokeletes magyarsaggal tuntetik fel az akcios arukat .
Persze lehet, hogy velem van a baj…
En amikor eloszor mentem Gorogorszagba, akkor azzal kezdtem, hogy korbeutaztam az orszagot es megneztem minden latnivalot, amit ket het alatt lehetett. Ez persze az olyasmikre vonatkozott, mint a Meteorak, Tempi volgy, Delphoi, Mykene, Epidaoros, Korinthos, Napflion, Dion, Olympos stb. Ennek soran persze azonnal beleszerettem az orszagba es szinte majdnem minden evben mentem nyaralni oda, s kozben megnezegettem amit meg lehetett a kornyeken. Igy voltam mar Eszak Gorogorszagban tobbszor(Sajnos nagyjabol olyanok mint Sarti, max nagyobbak es tobb bennuk az arany es bundauzlet), valamint Kozep-Gorogorszagban es delen is, nomeg nehany szigeten.
En amire eskuszom, az a Peloponeszoszi felsziget.
(ezen belul szinte bármi johet…Tolo vagy Drepano, Vivari stb. Ez hála Istennek olyan messze van, hogy a legtöbben nem tartják érdemesnek a hosszu utat megtenni…és ezzel rengeteget veszitenek. Eszak Gorogorszagtol ugyanis ez kb meg 10 ora buszutat jelent. Repulovel sem igazan megkozelitheto, mert Athentol is meg vagy 150 km-re van.
Olvastam valahol itt a topikban, hogy mas is megemlitette mar Tolo nevet.
Ennek oszinten orulok. Ez meg egy igazi kis gorog halaszfalu, csodalatos, igazi gorog emberekkel es vendeglatassal.
A pincer, akinel ELOZO evben egyszer beultunk vacsorazni, amikor egy evre ra, az etterme elott setaltunk el, a nyakunkba borult, ugy orult, hogy ujra eljottunk. A holgy, akitol az anyukamnak egy picike arany keresztet vettem, kiszaladt a boltjabol es megolelt, amikor egy evvel kesobb meglatott minket azt utcan es megkerdezte, hogy tetszett-e a mamamnak a kereszt. Ott a pincer, amikor beultunk vacsorazni es kezzel-labbal probaltuk elmagyararzni, hogy mindenfele tenger gyumolcsot szeretnenk(boszen a tengerre mutogatva es pantomimmal halat jatszva), akkor azt mondta, hogy egy ket szemelyes haltalat javasol HARMUNKNAK es ha gorog salatat rendelunk, akkor ne rendeljunk hozza koretet, mert nem fogjuk tudni megenni(igaza volt…harman nem tudtuk megenni a kétszemélyes tálat)
Ahol, amikor bementunk egy boltba es a gorog boltos megkerdezte, hogy honnan jottunk, mikor kiderult, hogy Magyarorszagrol, akkor ugy megropogtatott, hogy nem kaptam levegot es kozben azt kiabalta: PUSKAS OCSI!!! DETARI LAJOS!!!! Majd bepisiltunkJ)))))))))))
Ahol meg imadtak minket azert mert magyarok vagyunk(a gorogok alapjaraton szeretik a magyarokat meg amugy is minden kulfoldit), es nem unott keppel bamultak, mint Sartiban nem egyszer tapasztaltam. Ami vegulis nem meglepo…ottjartunkkor, a gorog szallasado szolt az idegenvezetonek, hogy az egyik kedves honfitarsunk, az apartmanban talalhato rozsdamentes labost „biztosan veletlenul” osszecserelte az otthonrol hozott, kisse rozsdas piros labasaval es a rozsdamenteseket véletlenul elpakolta, a piros roncsot otthagyta… Vagy egy másik történet: némely honfitársunk ellopott egy barbol par szeket es elvitte az apartmanjába….nemtom, gondolom emlékbe….
Vagy: a strandon MINDEN NAP láttam honfitársainkat az apartmanbeli lepedőkön es plédeken fetrengeni a parton, s amikor én kiveszem az apartmant, masnap homoktengerben ébredek, mert meggondolatlanul a pléddel takaroztam…
Ezek után végülis nem meglepő a Sarti-i görögök hozzánkállása sem. Az ilyen eseteket sorolhatnám tovább, de nem teszem….minek?
Az egészből annyit szerettem volna kihozni, hogy nekem Sarti egyáltalán nem tetszett. Egyrészt mert egy kihelyezett magyar település szerintem és a görögökhöz sok köze nincsen, másrészt mert amit már elronthattunk az időnkénti ordenáré viselkedésünkkel, azt már megtettük. Én inkább járom sorban a még felfedezetlen helyeket, ahol még görögök a pincérek és ahol még nem ismernek minket, sem az egyéb turistákat.
Ettől függetlenül azonban jól éreztem magam(azokon a napokon, amikor nem esett az esőJés a Sythonia félsziget valoban meseszépJ
Ennyit szerettem volna elmondani, hátha valakinek segithettem ezzel az uticél kiválasztásában.
A Sarti-i Sithon travelrol annyit, hogy kb 5x-i szólásra voltak hajlandóak badni egy második lepedot a kétszemélyes apartmanba, amikor pedig térdig gázoltunk a vízben egy kiadósabb eso után az es lapáttal szedtuk a vizet(minden cucccunk elázott) és segítséget kertunk, arra sem méltatták, hogy válaszoljanak. Egy nászutas párt, a KOSMAS apartmanban(senki ne menjen oda, akinek kedves az élete!!!), egy félszuterén helyiségben helyeztek el, melynek teraszától 20 centire volt a kétnaponként szippantozott emeszto(a teraszuk mint olyan használhatatlan volt). Amikor szóvá tettek, csak a vállukat vonogattak. Ennyit a csodálatos Sithon travelrol. Csak és kizárólag akkor produkálják magukat ha arról van szó, hogy valamely méregdrága fakultatív programjukra befizetsz.
Ahol egyedül kedves kiszolgálással és normális méretű adagokkal találkoztam, az a Sithon travel irodájával szembeni Gyros-os volt. Javaslom mindenkinek őket, akik Sartiban nyaralnak!
Az AVRA étterembe nehogy bárki menjen, mert iszonyú picik az adagok(egy gyermeknek is kevés), pocsék a kiszolgálás(magyar pincérek), és ráadásul az étteremben egy mocskos, pottyantos wc van. Az áraik olyan magasak, hogy még a Sithon travel által reklámozott 10 vagy akárhány százalék kedvezményt levonva is sokkal drágábbak az árak mint másutt Sartiban. A gorog salata egy teáscsészényi tányérkán érkezett pl…
Roviden ennzit szerettem volna elmondani, remelem senki nem vett magara semmit, hisz nem rolatok irtam, csupan egy helyrol, mely nektek tetszett, nekem mar kevesbe. De megcsak igy sem igaz. Sarti nem tetszett, de a kornyeke nagyon:)