Kedves stevie wonder!
Nosza, rajta, nagyon szívesen!
"Egy _nep_ nem lep be semmibe, csak a vezetoi. Ez oriasi kulonbseg."
Ebben teljesen egyetértünk, azt viszont nem látom, mennyiben rontja ez azt, amit én írtam. Én azt írtam, hogy "létrehozta", nem azt, hogy beléptek. Magában véve igaz, hogy egy nép nem tud semmibe belépni, pl. a NATO-ba sem a magyar nép lépett bele. Attól még benne vagyunk! Egy ország, de még egy annál kisebb embercsoport is csak a képviselői útján tud valamit csinálni, akár választott képviselők azok, akár nem. A tény attól még tény marad: Jugoszlávia nem kényszerből jött létre, és a különböző szláv népek az egyesülésüket győzelemként élték meg.
"Peldaul rajuk szol Solana bacsi, hogy Viki boy, muchaco, nyugi, nyugi."
Ezt megint nem teljesen értem. Az én szememben akkor jönne meg az eszük, ha kisebb csapásszámmal próbálnának nyalni, megpróbálnák ésszerűbben képviselni a magyar érdekeket, legyenek azok Mo. érdekei vagy a Vajdaságban élőké. Solana max. arra szólítaná fel ovit, hogy engedje Mo-ról a szárazföldi támadást, nem pedig hogy nyugi, nyugi, nem kell azt önként felajánlani.
Szerintem egy fenyegetés nem attól "jó", hogy hatékony (az erős a gyengét), és nem attól "rossz", hogy röhejes (a gyenge az erőset). Az akkor "jó", ha "jó" a célja, és elkerülhetetlen a "jó" cél eléréséhez. Hogy mi a "jó", az persze mindig vita tárgya. Valaki "felesleges" minősítésére írtam azt, hogy szerintem nem felesleges az erőfitogtatás. Persze, hogy nem csak neki szól, úgy hogy összességében szerintem itt nincs véleménykülönbség köztünk.
Az okok SZVSZ többrétűek.
Az elsődleges: a jugoszláviai "rendszerváltás" befejezése. Eddig ez más módszerekkel nem ment, maradt a fegyveres erőszak.
A többi, a kézzel fogható anyagi haszon (fegyverek tesztelése, új fegyverek megrendelése, az elavult arzenál felhasználása megsemmisítés helyett, anyagi haszon a későbbi újjáépítésből stb.) már csak hab a tortán.
Egy biztos: ha másért nem, a (hadüzenet nélküli) háború elhúzódása, az egyre több polgári áldozat, az egyre nagyobb rombolás miatt egyre többen gondolkoznak el azon, vajon megéri-e az egész. De ami még fontosabb: miután az áldozat egyre kevésbé van összhangban a meghirdetett célokkal, azon is egyre többen elgondolkoznak, akkor vajon mi lehet az igazi cél. Szerintem biztos, hogy nem az, amiről papolnak, a fent leírtak viszont - számomra legalább is - kézenfekvőek. Ha megnézed a lejjeb javasolt web lapot - Rambouillet -, talán neked is kétségeid támadnak a háború igazságosságát illetően.
Hát egyelőre ennyi. Bocs, hogy hosszú, de ha jól értettem, felhatalmaztál rá... :))))
mekkÜdv