Kedves Paleokrites!
Bencze Márton is, én is, te is - mint mi mindannyian - egy vagyunk a sok hitböl való értelmezök közül. A diploma nem minden, de nem is árt ha van. Én például nagyon örülnék egy teológiai diplomának, mert sokkal több tudásom lenne - igaz, abba már csak reménykedhetek, hogy ez azért nem menne az értelem kárára....
Ne haragudj, a Mária vagy József nemzetségtábláját nem vezetem le, hisz te sokkal több bibliai tudással rendelkezel mint én. Én erröl összevontan csak annyit mondanék - Mária ís, és József is az Áron "családjából" valók - kizárt dolog tehát, hogy ne "tiszta fajok" lettek volna... Erre még nagyon vigyáztak abban az idöben, és erre utal az az ótestamentumi törvény is, hogy "házon belöl ne törjetek csontot" - azaz egy "elindított" génláncolatot ne törjenek meg.
Mózes-Jézus jelentösége? Én azt mondanám hogy egyforma - ami elkezdödött Mózessel, az Jézussal fejezödött be. Mózes Ábrahámmal elvetette a magot, és Jézus a termés...
Pálnak bizony kicsit furcsa - a biblia szemszögéböl - a galatai levele - és ha meg akarjuk fejteni és érteni, akkor a Pál fejével kell gondolkodnunk - vajon miért mondott ilyet, mi volt erre az indítóok, mit akart ezzel mondani, és mit akart ezzel elérni? Az akkor körülményeket figyelem véve lehet hogy volt rá oka...
üdv. kiring