kiskorúbézoltán Creative Commons License 2003.09.12 0 0 75
A következő néhány megjegyzés kizárólag az AK-63D tipusú gkr-ra ill. a PBSZ hangtompítóra vonatkoznak .

Hangtompító nélkül az említett fegyver csöve (ill más alkatrésze) 12db 30-as tár folyamatos (töltés, 30 ki egyben , töltés , stbstb) ellövésétöl nem olvad meg . 4-6 tár után már csk kesztyűvel lehet megfogni a mellső ágyat ill. a hátsó markolatot , 12 után már azzal se nagyon . A fegyver fa részeinek lakkozása ugyan megfeketedik , de a cső megolvadása 5-6 tártól csak mese , bár látom még tartja magát .

A PBSZ egy nagyon jó hangtompító - szubjektív véleményem szerint - , de le a kalappal az előtt aki 100m-en túlra is pontosan lő vele . Az ilyen hangtompítóval felszerelt gkr. 20-30 tár után szinte biztosan megtellik úgy az elégett lőpor maradványaival , hogy beragad (20-30 tárat persze nem valószínű , h ellőne bárki is egyetlen feladat alatt). Ha ezt a szutyok (hangtompítóval jóval több marad a fegyverben mint nélküle) meghül a fegyveren akkor a karbantartása kemény küzdelem . A gumikorong előbb utóbb - kb. 200-300 lövés után annyira tönkremegy , h a fegyveren minden lövés után töltőfogást kell végezni . Mindezek ellenére azért tartom jónak mert arra amire kitalálták - gyors rajtaütés , rövid idejű , kis távolságú tűzharc - nagyon is megfelel , fényjelenség nincs (én legalábbis nem láttam) , a zár csattogása a leghangosabb , karbantartása egyszerű . Nyilván , nagyobb precizitást követelő feladatoknál nem lenne megfelelő , de hadi célokra szvsz közel ideális .

Kíváncsi vagyok , mi erről a tisztelt topiclátogatók véleménye , én magam csak műkedvelő amatőr vagyok , de a hozzászólások stílusából és a kijelentésekből ítélve több valódi szakember is van itt .