Fefe_2108 Creative Commons License 2003.09.11 0 0 12
MM: szerintem a sacc/kb. 20 millió év, amit írtam, stimmel. Azt írják, 2.5Mrd éve kezdődött a hang, vagyis valszeg láttak a gázfelhőben 120-130 periódusnyi nyomásváltozást, a terjedési sebességet meg valahogy megsaccolták. Hogy ez reális-e, azt nem tudom, annyira nem értek hozzá, de relatíve ez a legreálisabb verzió :) Silan, MM, szerintetek ez lehetséges?

bridgewater: ne fárassz, tényleg nem érted? Az űrben nem terjed a hang, slussz. Egy magányos száguldó részecske hogy a jó fenébe tudna hullámmozgást végezni? (ha ideérne egyáltalán reális idő alatt) (ráadásul 20 millió éves periódusidővel, amit mi még itt meg is mérünk :)))

Egy magányos részecske egyenesen repül. A hullámterjedéshez egyrészt a periódusidőnél sokkal rövidebb átlagos szabad úthossz kell, ezt nem tudom megsaccolni, hogy teljesül-e (végülis eléggé óriási az a periódusidő is), másrészt viszont a terjedési sebesség sokkal kisebb a részecskék átlagos sebességénél, ami már eleve nem túl nagy, ha jól sejtem. Így a "közeg" "nyomáshullámai" NEM ÉRNEK IDE AZ IDŐK VÉGEZETÉIG SEM, már ha bármennyire is értelmes ilyesmiről beszélni (gyanítom, nem). Plusz, ha ideérnek, mit csinálsz? Még mindig nem oldottad meg a frekvencia megmérésének, vagy akár a "rezgés" emberi idő alatt való észlelésének problémáját :)

Ha már így belejöttem, három: világosan le volt írva a cikkben is, hogy röntgenteleszkópokkal látták a jelenséget. Vagyis onnan idáig NEM hangok jöttek a cikk szerint sem.

Kész, vége, megyek zabálni valamit, aztán alszom... azt hiszem, már megint fáradt vagyok és túlreagáltam (terjedelemben legalábbis) egy nagyon hozzá nem értő véleményt :)

Előzmény: Törölt nick (10)