Sziasztok,
új vagyok itt, elolvasgattam a fórumot, akadt egy-két érdekesség.
Egyrészt nagyon csúfosan szétcincáltátok Cs. András nevű topiktársunkat, pedig nem mondott ő butaságot, sőt.
Tiofris: tény, hogy az MP3 zenei minősége shit. És ez normális esetben nem anatómiai adottság, fogyatékosság- vagy túlfejlettség, hanem zenei kultúra kérdése. Aki nem szar cuccon hallgat nem szar zenét, annak nagyon is leesik, mi a differencia. Aki valami kereskedelmi rádiót bömböltet a kicsi villogó izzókkal díszített Disco Queen márkájú mjuzikcenterén, az meg értetlenül áll előtte, miért költ valaki csak kábelre ötven-száz-x lepedőt, és miért vesz super audio cédét.
A másolás sajnos hangminőség-romlással jár, ez teljesen tény. Próbált csak ki egy komoly cuccon.
Kiadók: jó lenne, ha a kiadó a bebukott anyagok költségét nem verné rá a sikeres kiadványokra, nem diverzifikálná a veszteségeket, mert ez elég szar ügy és nem túl etikus. A zenekar pedig kapjon zsetont, mert egy jó lemezben bizony sok munka van, és mások munkáját illik értékelni.
El kellene fogadni, hogy a kultúra, amit egyesek olyan magától értetődőnek vesznek, mint a levegő, igenis termék, és valakiknek elő kell állítani. Különben nincs. Ez pedig hozzáértést -jobb esetben nagyon komoly hozzáértést- és munkát igényel, nem jön csak úgy, a semmiből. Szóval kicsivel több respect az igazi zenészek iránt, akik tényleg értenek a zenéhez.
Mellesleg magam sem vagyok már nagy cédé-vásárló, sajnos. Mikor a lemezek ára átlépte az 5 ropit, kissé leálltam. 3200-ért még okés volt, de öt ropi felett már nem annyira. Régen havi 8-10 lemezt vettem minimum, aztán egyre kevesebbet, most egy évben veszek 6-ot, 8-at, és nagyon is válogatok.
Record Company: meg kellene szokni a tisztelt lemeztársaságoknak, hogy kissé megváltoztak a dolgok. 15 éven át halálra kaszálták maguk a cédéeladásokból (a a cédé előállítása olcsóbb, mint a vinyl, olcsóbb a csomagolás, a szállítás, a tárolás, minden olcsóbb, de többet lehetett érte kérni, mert "örök életre szól"), nos ennek vége van. A dvd eladások növekedése pedig nyilvánvalóan a cédéeladások csökkenését vonja magával, az emberek átmennek az egyik piacról a másikra, mert joggal érzik úgy, hogy a dvd esetében több értéket kapnak a pénzükért. Egyébként a kiadók közt létezik egy hallgatólagos megegyezés, így tartják magasan a cédéárakat. Az USA-ban meg is lettek büntetve kicsit a major company-k.