flugi Creative Commons License 2003.09.07 0 0 211
A mahasz kiadásai közül a következ?kért hajlanó az ember kiadni pénzt:

- anyagár
- stúdió
- "jogdíj"

Az, hogy a cég reklámozni akar, és hogy adóznia kell, engem nem érdekel. A lemezcég legyen közvetít? a m?vész és a közönség között, fizesse ki a stúdiót, és szedje be a CD árakból. Csakhogy nem ez történik.

Az, amit jogdíjnak hívnak, legjobb tudomásom szerint a következ?t jelenti: az a pénz, amit a m?vésznek fizet a _lemezcég_, hogy kizárólagosan birtokolhassa a terjesztési jogot, magyarul fizet, hogy pénzt csinálhasson az anyagból. Ezek után a "jogdíjat" sem vagyok hajlandó kifizetni a lemezcégnek, sokkal inkább fizetnék közvetlenül a m?vésznek.

Nem arról van szó, hogy a lemezcégek gonosz nagy ördögök, akiket utálni kell, hanem arról, hogy az internet megjelenésével feleslegessé válnak. Sokkal jobb megoldások születnek hamarosan a m?vészeknek, gondoljunk akár az SMS-díjas weboldalakra, vagy tetsz?leges más fizet?s közvetlen megoldásra, amit igénybe vehetnek a m?vészek. Szerintem sokan azok közül, akiknek nem jut 4-5ezer forint egy nagylemezre, nem sajnálnának mondjuk száz forintot számonként, amivel a stúdióköltséget már fedezni is lehet.

Ráadásul ezt ma már bárki megteheti stúdió igénybevétele nélkül is, kicsit gyengébb min?ségben ugyan, de jóval olcsóbban, hiszen egy felvételek keverésére alkalmas számítógép hangszerekhez mérhet? árban beszerezhet?.

A lemezcégek pedig hozzászoktak ahhoz, hogy baromi nagyot kaszáljanak néhány lemezen, és abból finanszírozzák a többit, és most el fog t?nni ez a nagy kaszálás, és kapálóznak. Vagy meg fogják találni a kiutat, vagy nem.

Lehet azzal jönni, hogy a letöltés illegális, de ez az az eset, amikor a jog le van maradva az élett?l. A RIAA húzása például most, hogy a felhasználókat perlik sokmillió forintnak megfelel? összegekre, enyhén szólva is nevetséges.

Mellesleg pedig azok a "m?vészek", akik azért ülnek le lemezt csinálni, hogy pénzük legyen, nem is baj, ha otthon maradnak.

A másik oldal pedig, az a m?faj, ahol az mp3 nem elég jó, azok azok, akik szintén észbe kaptak, és az államtól várnak segítséget, teljes joggal, pont a fentiek miatt.

Az én véleményem tehát: állami támogatást a könny?zenének (például ingyenes letölthet?ség mellett letöltésszám alapján, vagy hasonló), és a zeneletöltés engedélyezése megoldás minden valódi problémára. A lemezcégek problémáit pedig nem kell megoldani, mert feleslegesek (lesznek hamarosan, amint a lakosság 99%-a hozzáfér a nethez).

Előzmény: vicc (208)