Kreol Vörössügér (Barbados)
Hozzávalók:
1 tojás
3 limetta
4 ek. kókusztej (nem cukrozott!)
só
cukor
Cayenne-bors
130g liszt
Tabasco
2 gerezd fokhagyma
1 csomag koriander
80g tavaszi hagyma
1/2 piros peperoni
4 ek. narancslé
2 ek. szezámolaj
2 vörössügér filé (vagy heck filé :-)
Elkészítése:
A tojást szétválasztjuk, a fehérjét hidegre tesszük. Egy limettát forróvizben (!) lemosunk, majd a héját lereszeljük, utána mind a háromból kifacsarjuk a levét.
Tojássárgája, kókusztej, limettahéj, 2 ek. limettalé, 3 ek. víz, 2 csipet só, 1 csipet cukor és egy kevés Cayenne-bors egy tálba kerül, majd összekeverjük. Hozzáteszünk 100g lisztet és az egészet jól összegyúrjuk. 20-30 percig kelni hagyjuk.
Halfiléket hidegvízben leöblítjük, majd konyhapapírral leitatjuk a vizet róla és 5cm hosszú csíkokra vágjuk. 4 ek. limettalét és kevés Tabascot összekeverünk, a meghámozott és kipréselt fokhagymát hozzátesszük és a halat marinírozzuk vele.
A dipphez korandert és tavszihagymát megmosunk. Koranderlevelet és a hagymát apróra vágjuk. Peperónit hosszában elvágjuk, kimagozzuk, megmossuk és karikára vágjuk. Az egészet 4 ek. limettalével a narancslével, szezámolajjal, kevés sóval és cukorral összekeverjük.
Tojásfehérjét keményre verjük, majd először a felét utána a maradékot elkeverjük a tésztával. Egy mély serpenyőben bőségesen olajat hevítünk. Halcsíkokat a maradék 30g lisztben megforgatjuk majd áthúzzuk a tésztán, lecsöpögtetjük és a forró olajban kb. 5 percig ropogósra sütjük.
A koriander dippel tálaljuk.
Jóétvágyat hozzá!
Vagy készítsd el magyarosan, csinálj belőle pörköltet! :)))