stevebi Creative Commons License 2003.09.01 0 0 944
Szerintem sem szabad összekeverni a korai idők emtíví arculatát a mai kor gépezetével.
(Már több topicban olvastam ilyen felülről indított elmélkedést divatok összehasonlításáról; spice girls-ök, britnijszpirszek emlegetéséről:)))
A G'nR -t én inkább a '70es évek nagy rockbandáihoz hasonlítanám, akik emtíví és rádiók nélkül is óriásokká nőttek, mert erős, rocktörténelmi albumokat tettek le az asztalra. Ráadásul abban az időben a lemez mellett a nagy turnékkal lehetett kitűnni. Ez a két dolog(fantasztikus lemezek + nagy turné) a G'nR-nál is megvolt, így előbb-utóbb beérett volna a dolog. (mint egy Stones-nál a '60as években)
Az emtívít, mint jelenséget sem szabad összehasonlítani.(a korai és a mostani időket)
E TV csatorna a '80as évek közepén indult és az első 6-8 évben kifejezetten egy egyedi stílus kialakítására törekedtek minőségi zenékkel (mind a rock, mind a pop zenéből), újszerű, de eredeti műsorvezetőkkel, fazonokkal. Akkoriban sokkal több értékes zene volt jelen e csatornán, de később pont ettől vált trendivé.
Aztán megjelentek a másolók (VIVA, MCM stb.), majd az emtíví is átszabta a fazonját. Lekódolták, elküldték a műsorvezetőket (akiket manapság 2 évente cserélgetnek, mert ez olyan újszerű, olyan liberális:))), és kialakítottak maguknak egy több al-csatornából álló gépezetet, majd beálltak a sorba.....azaz az időközben 25-35 évesekké felnövő 'MTV-generation' helyett a tiniket célozták meg, mint célközönség.
A régi műsorvezetőkkel együtt repültek a régi csapatok is. Előtérbe kerültek a hangszer nélkül táncoló kis csapatok (Spice Girls), majd a nyivákoló tinilányok. (Britnij)

A kettő között óriási különbség van, melyet a zenéhez egy picit is konyítónak észre kell vennie. Attól, hogy az értékesebb csapatok divattá váltak a '80as években, nem szabadna őket a maiakkal egy lapon említeni!!
....és azt is látni kell, hogy nem csak a G'nR nőtte ki magát az emtívi segítségével, hanem az emtívi is a hatalmasságokba emelkedett az ilyen nagy zenekarok felkarolása, támogatása által.
Persze azt nehéz most megmondani, hogy mi lett volna, ha a G'nR-t nem sugározza annyit ez a zenecsatorna, de biztos vagyok benne, hogy a zenetévé nélkül is sikerült volna több millió lemezt eladni (OK, biztosan nem ennyit), de a Spice Girls-ék tuti, hogy nem tudtak volna a magasságokba emelkedni klipek nélkül!

A 14 Years nekem is az egyik kedvencem!!:)