„Én nem szeretném ezt a vitát folytatni, mert oda konkludálunk, mint a fekete rigó eseté. Ezért ezen kívül több hozzászólásom nem lesz.”
Csatlakozom.
„Én nem vagyok meggyőzhető arról, hogy a hivatalosat és a választékosat összemossuk”
Nyilván nem azonos a kettő, de az sem igaz, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz. Magyarán mindkettő rendelkezik (szerintem) a [+ formális] jeggyel, azon belül persze lehetnek olyan esetek, amikor szemben állnak egymással.
„Én viszont a te köznyelveddel egyenlő entitásnak tekintem.”
Természetesen. De a köznyelv és a nyelvjárások is egyenlő ilyen értelemben.
„a piripócsröcsögei helynevek, és melléknévi formájuk a köznyelv részét képezik”
És ezek egy csomó esetben nem azonosak a helyi névformákkal, hanem mesterséges köznyelviesítések (számos ilyen köznyelviesítés van tájszótárak, nyelvatlaszokban is mint címszó).
„Hol? Az Őrs vezér tereinél?”
Lényegében igen. Pontosítva: miután megállapítottam, hogy az Örs vezér tere nem vizsgálható, mivel a beszélt nyelvben szabadon váltakozhatik az Örs vezér tér alakkal, így helyette a Hősök tere képzett alakjai vizsgálhatók. Annak az eloszlása teljesen egyértelmű.
„Szerintem – bár nem élek arra – fehér ember ezt nem mondja.”
Az MNSz. adatai szerint 51 : 21 a terei javára, ami azért nem arra utal, hogy az egyik változat nem létezik, bár lehet, hogy csupa kínai adat a 21. :-))