Bocs az előzőért, remélem valami hasznossal is szolgált, nem gondoltam hogy ilyen hosszú lett.
Az én első hangszerem egy kínai HERO volt, 650 kemény pénzbe került, és elég sokáig szolgált, szerintem kezdésre kiváló, csak kár hogy már nem kapni.
Én zenékből tanultam, és tanulok, mert ugye a jó pap holtig tanul, és mindig van új dolog; nem dallamban, hanem technikában, trükkben...
Szerintem tanulni tanár nélkül is lehet, a tanárnak meg megvannak az előnyei és hátrányai(!) is.
Gyakolrás fontos lenne, és ez koncertekkor jön elő néha, hogy nem elég kéthetente végigharmonikázni egy napot :)
Ideális minden nap 1 óra, de én csak akkor játszok ha kedvem is van hozzá. Amúgy mi értelme.
Egyébként szerintem ahhoz, hogy valaki technikásan, szépen, ízlésesen játszon, minimum 3-4 év. Bár én az egy hónappal ezelőtti énemet is kritizálom.
Persze ez attól is függ, hogy ki mennyire igényes, mit akar elérni, tudásban és sikerben egyaránt.
Álomhangszer: szerintem harmonikában nincs ilyen, mert nem olyan elérhetetlen egy jó hangszer. Nem úgy mint gitárnál pl. Persze ha drága hangszert használsz, és nagyon zabálod, mert erősen használod(nem azt mondtam, hogy sokat...) akkor ez is drága sport.
A másik meg hangulatfüggő (nálam legalábbis) hogy pontosan milyen soundra vágyom, de igazándiból ez már szőrözés. Kb két fajta hang: folkos pl Hering Free Blues/Hohner Marine Band(szögelt,nem csavaros) meg vastag hang pl Hering Black Blues, Hohner Pro Harp, Lee Oskar stb...
Mennyi ideje: 97 ősze, úgyhogy lassan ünnepelnem kell :)
De valaki törje vissza az egómat, mert ez a topic ne ilyenekről szóljon.
Hangnemekről még annyit, de ezt szerintem máshol is láttad:
Szám - Hangszer
E - A
G - C
A - D
H - E
C - F
stb.stb. transponálni mindenki tud ugyebár. vagy ha nem akkor tudjon, kifejthetjük ezt is.
Ezt hívják egyébként második vagy keresztfekvésnek, külföldiül cross-harp-nak.
Speciális módok is vannak persze, de aki most kezdi, azzél még nagyon ne törődjön, mert ritkán használják általában azokat.
Remélem legalább egy embernek segítettem valamit, ha nem, akkor meg ugassatok le.
Harjá mindenkinek
Attee
http://attee.tk