Atteeharp Creative Commons License 2003.08.28 0 0 148
Üdv minden lelkes tanoncnak.
Pár perce kaptam egy emailt, hogy van ez a topic itt az index-en, úgyhogy azt hiszem nekem is itt a helyem.
Talán MarQczy hívta fel a figyelmem rá, de Márk az illetékes az biztos :)

1997 óta harmonikázok, amikor nekivágtam, első dolgom az volt, hogy megvettem a Blues With The Feeling nevű könyvet, amit Szabó Tamás-Ferenczi György-Nemes Nagy Péter írt. Egy hónapja beszéltem Szabó Tamással, és sajnos el kell hogy szomorítsalak benneteket, mert már régen nem kapható.

Amikor elkezdtem tanulni, pár év után úgy gondoltam, hogy másnak is segítek, meg közben adok egy kicsit az egómnak. Nem lett gyakran frissítve, de nem kizárt hogy a közeljövőben frissítve lesz, elvileg biztos kézből sok hasznos anyagot fogok kapni ezügyben, amiből tanulhattok ezerrel, vagy legalábbis jó olvasni :)
http://atteeharp.ini.hu

Rollings Stone-s tab-jaim nincsenek, de én nem is komálom a kottát, szerintem a legjobb forrás a fül.
Én úgy szoktam zenét leszedni, hogy beleverem az agyamba. Hátránya a rongyos mágnesszalag, de ha cd/mp3 akkor sima ügy.
Gyakorlat kérdése, és rövidül a szükséges idő, nő a kreativitás, kicsit beléd épül a zene.
Én a tanulást egyszerű dolgokkal kezdtem, nem volt időm átfutni az egész topicot, de itt valaki említette a Mannish Boy-t.KÍVÁLÓ!
Szerintem keressetek régi blues-okat, file-megosztó, akármi (de tudjátok, 24 óra múlva törölni kell :))) )
Szerintem régi bluesokat hallgassatok mindenképp, ha más nem, tanulás céljából, mert aki Dirty Blues Band meg Hobo zenéjén akar megtanulni harmonikázni, annak nem sok esélyt adok ahhoz, hogy jó szájharmonikás legyen, mert minél többféle zenét kell hallgatni.

Ha zenét akarsz leszedni először tudnod kell milyen hangnemben van.
Első lépés előkotrod az összed blues harmonikád, berakod a kazit/cd-t/mp3-at és megfogsz egyet.
És megszívod a kettes szívott lyukat.
Pl ha régi cuccot hallgatsz, általában E ben van :D Ehhez egy A-s herflire lesz szükséged. A kettes szívott pont egy E hang. Remek a bluesnak az alaphangját már megtaláltuk. 4. fok a négyes fújott lesz, 5. pedig a négyes szívott. stimmelnie kell, és elkezdheted leszedni.
Ha nem megy, megpróbálom másképp elmondani, ha érdekel valakit.

Hamonikatanítás:
Szabó Tamás, tel száma itt megtalálható http://www.extra.hu/hhhp
Pribojszki Matyi is tanít úgy hallottam tőle (remélem jól emléxem), de ezt még megkérdem.
Ha valaki Veszprém környéki és be mer vállalni egy referencia nélkülit, akkor ajánlom magam. Nem írok magamról semmit, akit érdekel, ki vagyok, kivel játszottam már, megnézi ezt: http://attee.tk
Egyéb vidékiek irjanak, hátha van valami tippem, többet most nem sorolok.

Valaki írta, hogy most Butterfield-et hallgat, és hogy nem kell egyből a nagyokkal kezdeni. Bocs, egyik legnagyobb harmonikás! :)
Ha mp3-ban van a cucc, dobhatnál nekem egy mailt, mert keveslem az anyagom ami tőle van :)

Herfli_Gerinek üzenném:
Geri, látom még mindig nem lettél szerényebb, de itt nem rád, hanem a harmonikázásra kiváncsiak az emberek. Jah, és nem a Green Bullet-től tud valaki harmonikázni. Egyéb vélemény ha érdekel, akkor azt már inkább emailben.
Ja és hogy ne csak bántsalak, amit a Wall of sleep-pel játszol kivételesen tetszik még nekem is, aki nagyon blues mániás, a többi zenéről e-mailben, ha kiváncsi vagy a véleményemre.

Valaki összegezhetné a kérdéseket, amik itt felmerültek, és nem kerültek megválaszolásra, mert sajna nincs időm végigfutni, viszont nagyon szívesen segítenék.
Bocs, ha ez nagyképűség, a névtelenek hátránya.

Nem tudom mire jutottatok harmonika ügyileg.
Árak: gagyi kínai 1200.
Kezdésnek tudok javasolni egy Victory márkájút, megy a bicskához :D
Egész tűrhetően szól, nem is szelel, és minden technika elsajátítható rajta.

Ha már azt hiszed, hogy király vagy, vegyél valami olcsó Heringet/Hohnert/Lee Oskart és egy hónap után széfújod, és elvisz a szívbaj, hogy nem kéne havi 4000pénzt erre költeni:)
Viccen kívül, az elején szerintem nincs értelme drága hangszert venni, mert csak a pénz megy bele.
Amúgy minőségi hangszer 5000-8000-10000 forint, sőt, az USAban van aki meg is spécizi, plussz csavar, plussz szög, specko dolog, az még drágább...

Egyébként nem olcsóbb mint gitározni, mert egy hangszer kevés, hogy mindenben zenébe bele tudj szólni. (hangnem ugyebár...)

Ha valaki mindenképp drága hangszert akar kezdésnek, Hohner BluesHarp puha, könnyú rajta hajlítani (persze nem fog magától hajolni:) )

Jah, és ne akarjatok egyből mikrofonozni meg akármi, mert ha a szobában csúnyán szól, akkor a motyóban is csúnyán fog....

Most látom van egy kérdőív, de arra majd a következő hozzászólásomban válaszolok.
Üdv mindenkinek, és fújjátok :) úgyis megszívjátok :DDD
Attee
http://attee.tk

Előzmény: MarQczy (146)