Múlt héten láttam Az Órákat, és valahogy máshogy néztem, mint egyébként szoktam filmeket. Egy hozzám közel álló rokonom nagyon beteg volt, tudtuk, hogy nincs hátra sok neki, ennek tükrében fantasztikus mélységeket tárt fel a film. (Főleg az a mondat, amit V.W. mond: azért öli meg a hősét a könyvében, hogy a többiek megtanulják értékelni az életet. Valahogy így volt, úgy ért ez a mondat, mintha hasbavágtak volna).
A könyvet sajnos nem olvastam, megkaptam karácsonyra, aztán elkezdtem olvasni, de a vége az lett, hogy kiolvasás nélkül eladtam egy antikváriumnak. Kb. ennyire ragadott meg. Angolul asszem el fogom olvasni, főleg ha így mondjátok, hogy milyen rossz a magyar fordítás.
Csak megvenni nem akarom (no lové), szerintetek megvan valahol könyvtárban (angolul!) ?
Én nem igazán tartom leszbikus-szálnak azt a csókot. Nagyon érdekesen volt ez megcsinálva, a barátommal sokat beszélgettünk utána erről (ő is fiú - evidens - mégis nagyon tetszett neki. Hülyeség hogy női film szerintem)
Szóval (kielemzem, bár utálok elemezni, de kiváncsi lennék a reagálásokra): Julian Moore-nál a csók amolyan rejtett leszbikusságra utalhat (talán ezért sem találja a helyét otthon a férje mellett). V.W. ugyebár enyhén szólva ideggyenge, nála ezt mutathatta a csók.
A végén meg Meryl Streep-nél amolyan "kitartok melletted" csók a barátnőjével.
Mivel nem olvastam a könyvet, ezt vontam le belőle. Lehet, hogy hülyeség, nemtom.
Amúgy még gimis koromban sokat olvastam Virginia Woolftól (az Orlandó film hatására), de bevallom: szinte semmi nem maradt meg. Egyedül a Saját szoba című esszégyűjteményre emlékszem, ahol a nőkről ír. Arra emlékszem, nagyon tetszett. Sajnos sehol nem találom, se könyvtárban, se antikváriumban, pedig újra elolvasnám. Azért a Mrs. Dalloway-jal megpróbálkozom majd. Ja, és olvastam a nem olyan rég megjelent: Egy jó házból való úrilány-t, V.W. önéletrajzi írásait is.
Na, többet nem írok, mert úgyse biztos, hogy végigolvassa bárki is.