Montefiore1
Értem én, legalábbis érteni vélem, mire célzol. Valamiféle Szent Korona eszme mai változatára, ahol etnikumtól, nyelvtől függetlenül a Kárpát-medencei népek mind felismerik, hogy az ezeréves magyar állam keretében megélt együttélés bizony rengeteg közös értéket teremtett és közös érdekeken is alapult, jobban járnánk együtt, mint most.
Az a bajom ezzel, hogy a kárpát-medencei népek közül ennek elfogadására csak a magyarságban látom a hajlandóságot. A többi népek szinte betegesen próbálnak kitörölni minden magyar vonatkozású emléket a történelmükből. Ott van a románok dáko-román elmélete, az óvodás szintű, "akkor is mi voltunk itt előbb" bizonygatása, legelborzasztóbb példája a kolozsvári főtéri "ásatások", ott vannak a levert emléktáblák, ledöntött szobrok, új történelem kreálása magyar történelmi személyeknek, magyar olimpiai bajnokok szlovákosítása, vagy olyan apróságok, hogy múzeumokban, sípályákon, emlékhelyeken minden létező nyelven ki van írva a tudnivaló, de véletlenül se magyarul. Még akkor se, ha az oda látogatók fele magyar, a másik fele meg helyi. Ezek a népek még nem értek el arra szintre, hogy felismerjék: trianonnal nemcsak a magyarok vesztettek, hanem minden kárpát-medencei lakos, bár kétségtelenül mi szívtuk a legnagyobbat.
"A "magyarságot" az imént azért tettem zárójelbe, mert ezt csak a nyelvtanulásra való lustaság, nem pedig az etnikai hovatartozás eredményének tartom ebben az egykor egységes, gyönyörű olvasztótégelyben."
Na, ezt viszont nem nagyon értem. A magyarsághoz való tartozás soha nem etnikai kérdés volt. Nincs még egy olyan ország Kelet-Közép Európában, ahol a németek és zsidók ilyen nagy számban, önként és dalolva asszimilálódtak volna. A magyarság mindig is befogadó nemzet volt.
A nyelvtanulásra utaló megjegyzésed sem értem. 1910-ben a Magyarországon élő nemzetiségek nagy többsége egyáltalán nem beszélte az államnyelvet. Szemben a határontúli magyarokkal.
Hogy mi a magyar nemzeti érdek?
Legutóbb a Graffiticsík Mo. egykori határán Erdély topik 250. hozzászólásában írtam erről. Szerintem kiindulópontnak jó lesz.