felhozom én ezt a topikot, így nem kell újat csinálni. örülnék, ha volna, akinek van kedve együtt gondolkodni erről a témáról.
rögtön a legérdekesebb kérdés: miért van az, hogy ha találkozom vele, akkor egyből felismerem az agresszív viselkedést, de ha definíciót kell rá adni, akkor gondban vagyok? az egyedi ítéleteim tévesek és/vagy következetlenek és így félrevezetnek, vagy buta vagyok, hogy észrevegyem és leírjam azokat a szabályokat, ami szerint ítélkezem?
- aztán: pl ha valaki fellök az utcán, az első ránézésre aggresszívnak tűnik, de mi van, ha kölünben a fejemre esett volna egy tégla? akkor is agresszív volt? vagyis a cél szentesíti az eszközt? milyen cél?
- létezik-e agresszió a cselekvő és az szenvedő szubjektív élményeitől függetlenül? pusztán bizonyos objetív körülmények figyelembe vételével eldönthető-e, hogy bizonyos viselkedés agresszív vagy sem?
- létezik-e agresszió viselkedési normáktől, társadalmi szabályoktól függetlenül? vagy csak az ilyen szabályokhoz szerint választható el az agresszív és a nem agresszívtól?