Skorpió Creative Commons License 2003.08.24 0 0 92
T. Montefiore1 !

a te megjegyzéseid hátborzongatóan dáko-szekus jellegűnek tűnnek.
Az en valaszaim teljesen logikusak, gyakorlatilag senki sem tudta megcafolni. Pl egy(!) kimondottan magyarellenes, diszkriminativ törvenyt sem tudtatok idezni. Az az erölködes, amivel megprobaltak egyesek belemagyarazni magyarelleneseget, egyszerüe nevetseges. Ha belegondolok, hogy egy eles magyar-roman politikai vitaban ilyen ervelessel probalnak a magyarok elni (marmint, hogy "igaz hogy nem magyarellenes a törveny, de ha megiscsak az"), egyszerüen szanalmas.

Egyebkent mitöl szekus jellegüek a megjegyzeseim ? Ez valoban szamomra "hatborzongato", mert azt a gyanumat erösiti, hogy bizony a romanoknak sok igazsaguk van.

Ilyen volt például a zászlótörvénnyel kapcsolatos "a törvényeket mindenkinek be kell tartani" típusú érvelésed, holott bizonyára igen jól tudod, hogy Romániában az ilyen jellegű törvények még ma sem betartatásra, hanem példastatuálásra és a kisebbségek nyomorgatására készülnek, az emberi jogok nyilvánvaló lábbal tiprására.

Latod Montefiore1, pont erröl az üldözesi maniarol beszelek. Persze te mar finomitasz rajta, es altalaban a kisebbsegeröl beszelsz. Ez mar jobb. Ha ide eljutna mindenki, akkor feltehetö lenne az az ertelmes kerdes, hogy: Jo-e Romania nemzetisegi politikaja ? Ez a "kalyha", innen kell elindulni, es nem onnan, hogy "ölik magyart, kapara, kaszara".

Az üldözesi maniat azert emlitettem, mert ezt irtad: hanem példastatuálásra és a kisebbségek nyomorgatására készülnek, az emberi jogok nyilvánvaló lábbal tiprására. Azert ez kimeriti az üldözesi mania fogalmat. A törveny abbol a roman passzusbol ered, hogy romania nemzetallam. Ha jol tudom, az RMDSZ Marko Bela vezetesevel eppen azert küzd, hogy ez a passzus kikerüljön az alkotmanybol.

Az a sugallatod, hogy bizonyos törvenyeket nem kell betartani (zaszlotörveny) mert nem tetszik, ez a legnagyobb hiba, amit politkailag el lehet követni. Ezt mindenkeppen provokacionak tekintik, es valljuk be, az is. Ilyen kenyes kelyzetben kinosan be kell tartani a törvenyeket, a törvenyesseget !

Mondjuk nekem sem tetszene ha Bekescsaban az önkormanyzatban a magyarorszagi romanok csak romanul lennenek hajlandok beszelni, nyomtatvanyokat kitölteni, es minden hazra roman zaszlokat tennenk ki.

T. hegyivadasz !

Ez a legszomorúbb az egészben. Hogy vannak, akik komolyan gondolják.
Ezt irtam: "Politikai felelősség/bölcsesség, előrelátás, józan ész."
Pedig van ilyen ! Es ez szemben all a nagyhangu magyarsag puffogtatasaval.

Ne ismételgesd magad, hanem egyszer válaszolj a kérdésre! Ezt az egzisztenciát pl. kifejthetnéd bővebben.
Nezd Hegyivadasz, szerintem eleg aprolekosan leirtam.
Ez a kerdes kettönk között igy zajlik:

en: - "mindenki tudja, hogy 2 + 2 az mennyi"
te: - "mennyi ?"
en: - "az negy"
te: - "nem jo valasz, mondj mast"
en: - "nem tudok mast, negy"
te: - "üres frazis, mond mast !"
en: - "negy"
te: - "reszletezd bövebben"
(:-)))

Ezt az egzisztenciát pl. kifejthetnéd bővebben.
Ha valaki rossz politikus, azt elöbb-utobb elküldik a verbe.

(Hozzatennem, hogy en tettem fe neked kerdesket, nem akarodzott ra valaszolni. Ilyet pl.: hogy jo politikus-e Nastase, vagy mivel ezt irtad:"Pusztán a két szép szeméért még egy kisebbségnek sem lettek biztosítva a jogai. " - azaz nem lenne ellenedre, ha a roman, szlovak, horvat, cigany kisebbseg pofan "b@szna" a zöldeseget (azaz a magyarokat) Magyarorszagon. Nos ? )

Mert tárgyalgatni lehet ám a világ végezetéig is, ha az egyik félnek esze ágában sincs megegyezni, és a tárgyaló partnere meg sem próbálja megegyezésre kényszeríteni..
Ez igy van. De tudni kell, hogy hol az a pont, ahol a masik fel meg hajlando a megegyezesre, es hol a hol kontraproduktiv a dolog. Konkret peldanal maradva, Erdely kivalasa, az erdelyi autonomia mar ilyen kerdes.

Egyébként meg a tárgyaláshoz hozzátartozik a nyomásgyakorlás, csúnya szóval zsarolás is.
Mi egyedül ehhez kevesek vagyunk. Nemzetközi tamogatas pedig nincs. (lasd kedvezmenytörveny)

Apropó: az elmúlt 50 évben, mikor nem tárgyalásos alapon próbáltuk megoldani a határontúli magyarok sorsát?
Az az ötven ev csak 13. Azonkivül, ha kis lepesekkel is, de haladunk elöre.
Meggyözödesem, hogy Medgyessy vadaszata Nastasevel sokat lenditett az ügyön, ami ugye nem jöhetett volna letre Orban miniszterelnöksege alatt.

Szegény szomszédok! Micsoda áldozatokat vállaltak azzal, hogy "befogadták" a határontúli magyarokat.
Nem neveznem öket szegenyeknek. Ettöl függetlenül - mint lathato - eleg sok nemzetisegi problemat importaltak.

Tán még hálásnak is kellene lennünk a nagylelkűségükért?
Ezt azert nem mondanam.

Tanultál te történelmet? Kellett volna, de mégis erősen kétlem! Akkor nem tennéd magad nevetségessé azzal, hogy a határontúli magyarokat befogadták a szomszédok.
A szemelyeskedssel nem sokra mesz.