megnincsvege2 Creative Commons License 2003.08.23 0 0 206
Szerintem es masok serint is az egesz roadmap csak egy elkeseredett PR kampany volt az USA diplomaciaja reszerol. Valahogyan ki kellett mutatni, hogy az iraki akcionak - amely szerintem teljesen jogos es helyes volt, kisseb malorkol mint peldaul a WMD ugytol eltekintve, de hat egyesek talan azt kepzelik, hogy egy Szaddammal lehet fair modon banni - azonnali pozitiv hatasa van az izreli-palesztin konfliktusra. Pedig a ketto osszefuggot a taktikai szinten de valojaban teljesen mas dimenzioban leteztek. Szaddam egy klasszikus a volt gyarmatositok altal a nep nyakara ultetett rendszer masodik derivacioja volt, es ilyenek tomegevel voltak es vannak Azsiaban es Afrikaban. Volt egy ket specialitasa, mint peldaul, eppen olaj volt a kinzokamrak alatt es beleavatkozott az izraeli-paleszint konfliktusba. De az egesz egy veges dimenzioju dolog, most, hogy kifustoltek vege az egesznek.

Azt nem kell mondanom, hogy az izraeli-palesztin konfliktus nem ilyen egyszeru. En azon az allasponton vagyok, hogy csak egy kozos allam hozhat beket, amely biztonsagat Amerika szavatolna es ahol midenki aki az uj allamban el azonos jogokat elvez a vallasatol, nemzetisegetol es szarmazasatol fuggetlenul (hu de nagy ujdonsag! Talan nem ez a demokracia alapja? Nem a fanatikusok szarmazas alapu ideologiaja) es nincsenek "megszallok" es " felszabaditasert kuzdok". Az uj kozos izraeli-palesztin allamban a felelosseg is kozos lenne, nem lehetne a masikra kenni a balhet.

Ami jellenlegi helyzetett illeti, a talan van annyi elorehaladas, hogy vilagos, a palesztin rezsim meg egy nagyon elonyos, turelmi idoszak utan sem fogja felszamolni a terroristakat. Igy mar nincs sok aduja es nem mondhatjak azt, adjatok meg egy kis idot es persze foleg penzt akkor majdminden rendben lesz. Egy nagy fenet.