Na tessék! Csak emlegetnem kell a Hivatalt és meg is jelenik...
A telekügyem "végkifejlete":
A hivataltól megkaptam ez "Egyszerűsített Határozatot" melyben megtörtént a megvásárolt földterület tulajdoni jog bejegyzése :)
A dolog előzménye hogy az itt és Tőletek kapott tanácsok alapján írtam egy levelet a hivatalnak (had ne idézem az egészet) melyben felhívtam a figyelmüket tévedéseikre és újolag kértem a bejegyzést.
az özvegyi jog tulajdonos semmiféle nyilatkozatára nem volt szükség.
A hivatal erediteleg két dolgot kért:
1. egészítsük ki az önkormányzattal kötött, a földterületre vonatkozó adás-vételi szerződést a haszonélvező(k) aláírásával, valamint
2. a szerződés kiegészítésen szerepeljen az özvegyi jog (haszonélvező(k)) tulajdoni részarányára való utalás
Tanácsaitok alapján levelem lényege az volt (és amire felhívtam a hivatal figyelmét) hogy
A tulajdonjog bejegyzésnek automatikusnak kell lennie (ezt csak meghatározott feltételek mellett utasíthatja el a hivatal)
a szerződést kiegészítése nem szükséges mert
a. a haszonélvezők tulajdoni részarányára (0, vagyis nincs tulajdoni részarányuk) vonatkozó információ a hivatal birtokában van, igy azt jogszerütlenül követeli az ügyféltől
b. a szerződést a haszonélvező(k) aláírásával szükségtelen kiegészíteni mert az adás-vételre vonatkozó szerződés a nélkül is érvényes
vagyis nincs jogi akadálya a tulajdonjog bejegyzésének. (Az özvegyi jog/haszonélvezet az ingatlan bármely részére bejegyezhető és az nem lehet akadálya a tulajdonjog bejegyzésnek)
A fenti indokok alapján kértem a tulajdoni jog bejegyzést ami a ma megkapott határozatt szerint megtörtént.
Néhány dolog azért felötlött bennem:
1. vajon mi lett volna a „végkifejlet” ha nincsenek az itt jelenlévő jeles tanácsadóim? (Ismételten KÖSZÖNET mindenkinek a segítségért!)
2. a megkapott határozat egy „száraz” tulajdoni lap szerü, elég nehezen emészthető okirat. Vajon nehezére esne a hivatal képviselőinek ilyen esetben egy két-három mondatos megjegyzést, indoklást füzni a dologhoz? (Arról nem is beszélve hogy akár elnézést is kérhetnének az ügyféltől elkövetett tárgyi hibáik és az az által okozott „kellemetlenségek” miatt…Vajon a hivatalban nem emberek dolgoznak?)
3. úgy tünik a jogi diploma megléte nem feltétlen jelenti azt hogy az illető ért is a szakmához :( /többi laikus: vigyázzatok!!!/) (vagy legalább is a szóban forgó területhez. Miért mondom ezt? Mert 1. Az önkormányzat (eladó) jogtanácsosának fingja nem volt az egész ügyről, mikor a segítségét kértem annyit tanácsolt hogy forduljak ügyvédhez…2. A felkért ügyvéd 2 hónapig „dolgozott” az ügyön mindenféle látható eredmény nélkül! (Ahhh!) Mignem a megoldás a tanácsaitok alapján egy általam írt levél a hivatalnak…
Ezennel „lezártam” az ügyet.
Köszönet a tanácsokért, segítségért mindenkinek.
Üdv
rugo