a kádár-rezsim egyedül a szovjet megszállóknak köszönhette uralmát, a horthy-rendszer pedig széleskörű konszenzusnak
A Horthy-rendszer uralmát az antant inváziónak, elsősorban a királyi román hadseregnek köszönhette. Széleskörű konszenzusra azért sem támaszkodhatott, mert általános, egyenlő és titkos választásokat nem tartottak.
Ahhoz, hogy a magyar zsidóságot vonatra tegyék és elíndítsák a sok esetben a halálba, ahhoz egyes-egyedül a német megszállás kellett és nem más. vajon a náci megszállás előtt miért nem folyt holocaust Magyarországon?
Ezek szerint a zsidótörvények meg a hivatalos antiszemitizmus oké, jogos és igazságos, a népirtás csak valamiféle "túlzás" volt?
azt hiszem Schmidt Mária több helyen is kifejtette, hogy miért nem főtémája a holocaust a Terror Házának. Ha jól tudom, a múzeum törzsanyaga a nyilas puccsal kezdődik, a ház történetéhez kapcsolódóan.addigra már lezajlottak a deportálások. egyébként egy külön múzeum készül az egész holocaustról
A nyilas puccsal nem ért véget a Holocaust. De most nem is ez a lényeg. Én nem hangoztatnám semmilyen fenntartásomat, ha a múzeum célkitűzéseit pontosan és félreérthetetlenül határozták volna meg. Engem az egész mögött álló történelemszemlélet dühít: mintha a huszadik század minden borzalmait kizárólag a nyilas és a kommunista diktatúráknak köszönhetnénk, míg a Horthy-rendszer valamiféle konszolidált, polgári társadalom lett volna, amelyet nyugodtan fel lehet vállalni, mint amelynek eszméi, döntései semmiben nem járultak volna hozzá a második világháború alatti borzalmakhoz. Mintha minden rossz a nyilasokkal és a német megszállással vette volna kezdetét. Ez egy hamis kép, és rendkívül veszélyes ezt tanítani a gyerekeknek.