Szlovákia
Jártam egypárszor Szlovákiában, a határon bűparasztok voltak, bennebb szó-szó. Nyelveket alig beszélnek, nem robbant ki belőlük a szeretet, amikor megtudták, hogy magyarok vagyunk, de nem is ért retorzió emiatt. Összességében inkább nem szeretik a magyarokat, mind szeretik, és elég pronyó népség, ha az én véleményem érdekel bárkit is.
Franciaország (és Anglia) vs. Németország
Hááát, a franciák kábé tízszer rátartibbak nemzeti "önérzet" (nevezzük ultranacionalizmusnak?) terén. Sokat stoppoltam meg vonatoztam arrafelé, de azért az ojrópában megdöbbentő, hogy a Champs Elyséé mellet a pénzváltó nem hajlandó megszólalni se angolul, se németül. (Egyébként is szoktam röhögni, amikor a politikusaink az un. "európaiasodásról" beszélnek, amely során megszűnik -többek között - a nacionalizmus és a xenofóbia Magyarországon...) A párizsiak és a strassbourgiak hihetetlenül parasztok, a dél-franciák sokkal kedvesebbek. A németek viszont, az itthon uralkodó nézetekkel ellentétben igencsak kellemes emberek. Velük inkább az egyszerűségük a baj :-), de majdnem egy évet dolgoztam Németországban, és csak pozitív tapasztalataim vannak.
A legdurvábbak viszont a britek. Én elfogult vagyok, mert imádom Londont, az egész vidéket, az életstílust, de hogy a legxenofóbabb nép egész Európában, az biztos...