nebamun
2003.08.11
|
|
0 0
769
|
Igen, én is én erre emlékeztem. Találtam egy kiváló könyvet antikváriumban, a Metagalaktika 7-et, Sam J. Lundwall: Holnap történt (Tanulmányok a science fiction világtörténetéből).
Idézek belőle (130-131. oldal, Szentmihályi Szabó Péter fordítása):
"Közben a huszadik század elején idősb J.H. Rosny és H.G. Wells példája nyomán egyre több hazai és Földön kívüli szörny szaporodott el. A sárga veszedelem az 1890-es évektől kezdve egy egész sor regényben száz és száz különféle álarcban ütötte fel undok fejét, betöltve a szörny szerepét. Említsük itt meg Guy Boothby ausztráliai író közismert regényeit a rejtélyes Dr. Nikoláról, aki mindig megpróbálja aláaknázni a fehér ember uralmát, s később Sax Rohmer angol szerző számos könyvét a gonosz Dr. Fu Manchu néven ismert rettenetes keleti nemezisről. Ezek egy korábbi korszak maradványai, bár Dr. Nikola és Dr. Fu Manchu még elég hosszú ideig népszerű maradt. Az emberi szörnyetegek mind nagyon jók voltak, de a vásárlóközönség étvágya valami erősebb márkát követelt, lehetőleg minél több csáppal. És meg is kapta."
Tehát Vonnegut ezzel a névvel elrejtett egy nagyon gyilkos humort a könyvben :-)) |
Előzmény: Hkoala (768)
|
|