kalenda Creative Commons License 2003.08.10 0 0 141
Szlovákia a szívem csücske, muszáj hozzászólnom,
sőt, lehet, hogy nyitok is majd egy ilyen topikot.
Valamelyik másik topikban már leírtam - ezért bocs! -, hogy nekem vállalkozásom van Szlovákiában, egyébként echte magyar vagyok, és 1995-ig ha kétszer jártam arra. Már nyolc éve minden héten ott vagyok egy napot biztosan, sokfelé jártam is, hivatalos ügyeim vannak bankokban, adóhivatalban, mindenfelé, ezért talán elhihető amit mondok: soha semmilyen hátrány nem ért azért, mert nem vagyok szlovák - mondjuk most már tudok is szlovákul, ez azért segít.
Senki ne haragudjon meg, de nem nagyon hiszem el, amit itt sokan elanekdotáznak. Szlovákiában is dúl a kapitalizmus, a vendéglők magyar kézben vannak, és olyan étlapot nyomnak, amilyen a vendégkör. Ha egy magyar, kínai vagy etióp megy be bármilyen boltba tele bukszával, kinyalják a fenekét ott is. Ha a tulaj meglátná, hogy a pénzes magyart azért nem szolgálják ki rendesen, mert magyar, repülne. Ott is mindent a pénz és az érdek mozgat, mindegy, hogy milyen nemzetiségű vagy, fizess és minden rendben.
A nacionalizmusról pedig annyit, hogy náluk Verne Gyula nem Julius Verne, hanem Jules Verne - ki akkor a nacionalista?