Hű, hát nem igérem, hogy megérted, de igyekezni fogok. Pláne, hogy annak idején nekem is jól jött volna, ha valaki segít, hiszen mindenre magamnak kellett rájönnöm. Igaz, a jó angolom sokat segített. Na vágjunk bele.
A Direct connect egy fájlcserélő szolgáltatás, angolul Peer-to-Peer (P2P), melynek segítségével egy program használatával felcsatlakozhatsz más otthoni felhasználók (mint amilyen te is vagy) gépére, és egyidejűleg ők is felcsatlakozhatnak a tiédre. Te letölthetsz tőlük, ők letölthetnek tőled. Remélem eddig képben vagy.
Először is szükséged lesz a DC++ nevű programra. Ehhez nézd meg ezt az oldalt:
http://dcplusplus.sourceforge.net/
Az oldalon (felül, balra) klikkelj a download menüpontra. A megjelenő oldalról ezt kell letöltened:
DC++ v0.261 for Windows
Klikkelj a jobb oldali nyílra a legfelső sorban. Ezután egy újabb oldal következik, ahol ki kell választanod, hogy melyik szerverről akarod letölteni a progit, javaslom a prágai szervert, hiszen az van hozzánk a legközelebb. A download oszlopban klikkelj a szám (2037) melleti kis ikonra, ezután már megkezdődik a letöltés.
Ha letöltötted, akkor jöhet a telepítés:
indítsd el a letöltött exe-t. Elsőként az I Agree gombot kell megnyomni. Ezután kiválaszthatod, hogy csak magát a programot akarod felrakni, vagy esetleg a debug informations nevű segédprogramot is. Én ezt nem javaslom, sztem teljesen felesleges. Mindegy, ezt rád bízom, ha nyomogatod a next gombot el fogsz jutni a végére. Indítsd el a Dc-t az asztalon megjelenő ikonnal (vagy a menüből), és rögtön megjelenik egy ablak, ahol egy csomó információt kell megadni. Menjünk sorban.
Personal information:
Nick: [HUN]BALAge - vagy, amit akarsz, a lényeg, hogy legyen előtte a hun.
E-mail: a mail címed
Description: a vinyód tartalmának rövid jellemzése, filmek, játékok, appz, stb. lehetőleg angolul, tehát movies, games, stb.
Connection: a kapcsolatod sebessége, (A)DSL, kábel, ISDN, amilyen van.
A többi nem érdekes, ha nincs tűzfalad, reméljük nincs.
De ne nyomj ok-t, hanem felül válts a downloads fülre.
Default download directory: itt add meg azt a könyvtárat, ahová a letöltött dolgok kerüljenek. Figyelj arra, hogy legyen elég hely a vinyódon.
Unfinished download directory: ezt hagyd üresen
Limits:
Maximum simultaneous downloads: hány letöltés menjen egyszerre. Ez attól függ, hogy milyen gyors a netkapcsolatod, én ADSL-nél általában 6-ra szoktam állítani, kábelnél lehet egy kicsit több.
Public Hubs list URL: itt már találsz egy címet, ezen nem kell változtatnod.
Ez az internetcím, amit itt megadsz szerverek listáját tartalmazza. Ezeket a szervereket nevezik HUB-nak. Ahhoz, hogy le tudj tölteni valamit, fel kell majd csatlakoznod egy HUB-ra, ahol rajtad kívül lesznek még néhány százan, tőlük tudsz majd letölteni, de erre még visszatérek.
Ha beírtad a címet, válts át a sharing fülre.
Itt az add folder gombot kell megnyomnod, és itt kell kiválasztanod, hogy melyek azok a könyvtárak, amelyekből mások letölthetnek rólad. Ugyanis azok, akik felcsatlakoznak a te gépedre, hogy letöltsenek tőled, nem látják az egész géped tartalmát, csak amit itt megengedsz nekik. Ezt hívják megosztásnak, angolul share-nek. Ha több könyvtárat is meg akarsz adni, akkor ismét add folder, és így tovább.
Fontos!!! Legalább 10-20 Gb-nak kell lennie a megosztásodnak, különben a legjobb HUB-okra nem engednek fel. (Van olyan HUB, ahol 100 GB is kevés, nekem legalábbis ennyi van, mégse enged fel némelyik HUB.) Ja, és nem lehet a megosztásodban .waw, .vob kiterjesztésű fájl, illetve pedofiliát, erőszakot, stb. ábrázoló video sem.
Ha megadtad a könyvtárakat, akkor állítsd be azt, hogy egyszerre hányan tölthetnek tőled:
Upload slot: ez általában minimum 2, némelyik HUB-on 1 is elég, de van ahol 3 kell. Viszont ha több HUB-ra is fel akarsz menni egyszerre, akkor értelemszerűen több slotot kell engedélyezned (2HUB/4slot, 3HUB/6slot, stb.). A felette lévő számot hagyd nullán!
A többi fül nem érdekes, egyszerűen csak nyomd meg alul az OK-t.
Látni fogsz egy csomó ikont, menj föléjük az egérrel, és kiírja, hogy melyik micsoda. Sorrendben:
Public Hubs: a bárki által elérhető, "publikus" HUB-ok listája.
Reconnect: Ha valamelyik HUB ledob, ezzel tudsz visszacsatlakozni.
Follow last redirect: ez nem érdekes :)
Favorite Hubs: a kedvencek, ide bármelyik HUB-ot berakhatod, ha a Public listában jobbgombot nyomsz.
Download queue: Azon fájlok listája, amelyeket le akarsz tölteni.
Finished downloads: a már befejezett letöltések (kilépéskor kiürül)
Finished uploads: nem érdekes
Search: ha már felcsatlakoztál valamelyik HUB-ra, akkor ezzel a gombal kereshetsz rá egy fájlra. A megnyíló menüben add meg a nevet (pl. Cycling manager), és a találatok közül töltsd le azt a fájl-t, amelyiket akarod, pl dev-cym3.bin, illetve dev-cym3.cue. (Jobbgomb a fájl nevén, és download).
Fontos még a settings ikon, itt a beállításokat változtathatod, pl. slotok száma, a nickneved, a megosztásod, stb.
Nyomd meg a public hubs ikont, és máris kiírja a Hubok listáját. Duplaklikk valamelyiken, és máris csatlakoztál. Várj néhány másodpercet, amíg a gép létrehozza a kapcsolatot, aztán a search ikonnal már kezdheted is a keresgélést.
Megjegyzem, hogy a MATRIX HUB magyar, ott magyarul chat-elhetsz a többiekkel, ők megválaszolhatják a többi kérdésedet.
Huhh, ennyi elég az elinduláshoz, remélem elég részletes voltam. Bocs, ha túlzásba vittem a szájbarágást.
Elnézést kérek a többiektől az offtopic-ért!!!