Sziasztok,
Néhány élmény, amit csak idegenvezetőként élhetsz meg...
Előrebocsájtom: Jordániában minden ki nem fizetett szállodai számlát a felelős személyzettel fizettetnek ki. Ime, egy kis országimázs:
Szállodai minibár: minden turnusban volt olyan élelmes honfitárs, aki rájött arra, hogy az ott található mini üveges gin és vodka jól helyettesíthető vízzel is, sőt, esetenként a whiskey is, fele-fele arányban... utána a köv. turnus meg reklamál, joggal. Én meg fizettem, mert nem hagytam, hogy csak a 100 dollárért güriző londiner csengessen 2-3 dollárt minden ilyen ügyeske után.
Uez: a szálloda csak Amstel sört forgalmaz... emberünk kiissza, majd beteszi a kb. 40 forintnyi összeggel olcsóbb helyi sört, amikor felhívjuk a figyelmét, felháborodik.
Más: ifju pesti jogász összebassza wadi rumos vörös homokkal a szállodai fehér törölközőt,(cipót tisztított) majd a szobájára terhelt 3 dinart (mert a töri szarrá ment a bakancsos lábától) nem akarja kifizetni... amikor forszirozom, hogy nincs más választása, a következő történik, éjfél magasságában, kicsekkolás előtt:
Jó, akkor reggel nekem elloptak száz dollárt a szobámból...
Érdekes, mikor vette észre?
Reggel! Hivja ki a rendőrséget!
De miért nem akkor szólt?
Nem éreztem fontosnak... de ha ők így, akkor én is így!!!
Aha... 100 dollárt nem érzett fontosnak...jó, akkor hívom a rendőröket, de maga innen ezzel a géppel nem megy haza, azt most megígérem...
Mert? (elsápad)
Hát, ez egy bűnügy, és magam fogok gondoskodni arról, hogy hosszú és alapos nyomozást végezzenek a jó felderítés érdekében...
Azt akarja mondani, hogy hazudok????
Határozottan ez a véleményem....
Én jogász doktor vagyok!!!!
Én meg történész... akkor most hívom a rendőröket...
Mennyi is volt a számlám? Ugye 3 dinár?
No comment.
Ebből a szállodából amióta fennáll, nem loptak el semmit - az alkalmazottak. Mert az egyszerű megyer vendég, az bizony vitt mindent, ami nem volt leszögezve... mint a románok anno pesten 19-ben.
Hát ilyenek vannak.