Hello!
Végig olvastam a fórumot, néhány alapvet? kérdésem lenne a banánfával kapcsolatban:
- milyen típusú talajra van szüksége ?
- öntözés: fentr?l vagy lentr?l vagy permetezzem és ezeket milyen gyakorisággal ?
Lassan egy éve van nálam egy kis növendék (amat?r kertész szakértelmem szerint kb. 2-2.5 éves lehet, kb. 120 cm a legmagasabb levél legmagasabb pontja). A friss levelei lassacskán a fél méteres hosszat rúgják, de a szárrésze nem nagyon akar nyúlni. Kérdezem, hogy ha átültetném egy nagyobb edénybe, akkor vajon a szár is növekedésnek indulna vagy csak a gyökere kezd terpeszkedni ?
Fény
Tapasztalataim szerint oda van a minél hosszabb ciklusú direkt napfényért. Mivel déli nyitottságú a szobám, elég világos, de még ígyis a legkevésbé sz?rt napfény (ami nem közvetlen) látványosan visszafojtotta a levélhozását.
Aztán egy olyan van még, hogy mikor megkaptam nem sokat értettem a növényekhez, vagyis nagy vétkemre nem forgattam a növényt, ezért eléggé csálén áll most. Az egyik oldalán nem sokkal több, viszont annál nagyobb levelek vannak, és természetesen arra az oldalra is d?l be. Átültetéssel elegend? lesz ezt korrigálni + azóta természetesen a forgatással is manipulálom, vagy van erre egyéb taktika ?
Levelek
Amióta megvan, az új hajtások bizony egy-egy régibe kerülnek, azt hiszem ez elég természetes folyamat. Viszont szinte kivétel nélkül mindegyiknek a csúcs vége olyan barnás, mintha megpörkölték volna (még a legújabbak is, mikor kinyílnak). S?t, a rózsa része, ahol már er?teljesen válnak el egymástól a levelek, ott is folyton feketék a levelek legalsó, még a törzshöz kapcsolódó küls? részei. (huh, remélem ezt érti valaki!)
Köszi a segítséget!