kiskorúbézoltán Creative Commons License 2003.08.05 0 0 430
Érdekes témát feszegettek ebben a topicban , kár , hogy csak most találtam rá Hamburger jóvoltából . Lenne is néhány kérdésem a társasághoz , ami esetleg provokációnak tűnhet , de kérem ne tekintsétek annak :

- mely politikai csoport(ok) az(ok) amely bármely okból támogatnák egy valóban ütőképes - vagy legalább minimálisan elvárható képességekkel rendelkező - hadsereg létrejöttét ?
- ezen csoport(ok) mekkora költségkeretet/támogatást szánnának a dologra ?
- ez a keret ill. támogatás mire elegendő ?

Szerintem amíg - valós! - politikai akarat és ezzel együtt anyagi fedezet nincs addig minden egyes - a hadseregre fordított - forint csak arra jó , hogy a bontott téglát ne horják szét még az építkezés előtt (rossz pénz nem vész el alapon természetesen a selejt nem tűnne el). A hadsereg működésképtelenségt - ahogy az elmult évtizedben , úgy most is - a felső vezetés az anyagi problémákkal magyarázza , egyre kevesebb sikerrel . Átgondolatlan , felelőtlen lépéseket pedig kizárólag az előző rendszer/kormánypárt/minisztérium/vezérkar hozott . Eljutottunk oda is , hogy a választásokkal együtt négy évente a honvédség vezetése is változik az éppen kormányra jutott párt elképzelésének megfelelően , megkockáztatom nem kimondottan szakmai szempontok szerint . A hadsereg felső vezetésének viszonylag állandó része is kikkekre szakadva sógor/koma/jóbarát/rokon/családtag alapon működik nem feltétlenül önzetlen célokkal . Talán egy olyan romhoz lehetne hasonlítani a jelenlegi hadsereget ami egyértelműen lakhatatlan , de úgy benőtte a vastagon összefonódott dudva , hogy le a kalappal az(ok) előtt akik megpróbáljá(k) lebontani úgy , hogy a használható alkotóelemei megmaradjanak , lévén a bontással együtt építeni kell az újat , mert tető nélkül nem maradhatunk . A jelenlegi átépítés első ránézésre elég meredek , sőtt a másodikra is , többször meg nem mertem ránézni ... A jelenlegi - helyjel-közzel - stabil viszonyok közt biztosan megfelelő , de sehol sem azért etetik a bakát mert túl sok felesleges pénzük van , inkább biztosítani szeretnék magukat arra az esetre ha a cica a virágágyás helyett a ventillátort választaná , na ez esetben mi igen karcsúk leszünk ebben a felállásban . Attól tartok túl karcsúk ...
Amennyiben a politikát kihagyjuk az egész hadseregépítő témából , természetesen egyszerűsödik a dolog , bár még nagyjaink előtt sem tiszta mik is az elvárások a hadsereggel szemben . Egy kicsit visszafelé működik a dolog , nem a szükségletet veszik figyelembe , hanem a lehetőségeket , ezt ők szebben - ha jól tudom - "képesség alapú haderő"-nek hívják , azaz adott az anyagi keret és ebből próbálnak - amolyan fából vaskarikát módszerrel - kihozni valamit . Sok sikert hozzá ! De tényleg . Kíváncsi vagyok mi lesz belőle , bár nagy reményeim nincsennek (sőtt ...) , vajon mennyi valósul meg a következő választásokig ? A következő kormánypárt mennyi idő alatt állítja le és kezd hozzá a saját érdekeinek megfelelő átszervezéshez ? Mondjuk a következő két-három "kissebbdekorszrűbb" átszervezés után észreveszik , hogy már az előzőn se volt mit átszervezni mert megszünt létezni ? Miért kéne elhinnem , hogy ez a mostani átalakítás más lesz mint az előző néhány volt ?

Remélem senkinek nem gázoltam a lelkébe , ha mégis , elnézést kérek !