mikrobeee Creative Commons License 2003.07.31 0 0 183
Ami az állványt illeti, nekem semmilyen tapasztalatom nem volt velük, hiszen még most is kezdőnek számítok fényképezés terén. Egyszerűen elhittem amit itt a többiek mondtak, hogy ár/minőség/tudás/tartósság arányait figyelembe véve a Manfrotto a legjobb. És nem is csalódtam, mert a pénzemért precíz, nagyon stabil, minőségi állványt kaptam. Van egy Manfrotto botállványom is, az is jól jön néha, ha egy kicsit stabilabban kell tartani a gépet. Az egyéb kiegészítőkkel kapcsolatban az a véleményem, hogy ebben a kategóriában - bármennyire is drága - a gyári dolgok a legjobbak. Nekem van Raynox előtétem (kettő is), Kenko előtétem is, De látható különbség van a képeken amikor a TC-E2-est, vagy a WC-E63-as Nikon előtéteket használom. Viszont azok rohadt drágák, de az is igaz, hogy addig nem nyugszom, amig - ha egyszer meglesz a CP5400-as - rá nem eszkábálom őket valahogy a CP4300-ast leváltó masinára. Egyébként érdekes, hogy a Kenkó előtétemnél (6X tele) szinte képtelenség éles képet csinálni, bár rájöttem egy módszerre, de még mindig nem elég tökéletes. Ugyanis ha a max-nál egy icipicit kisebb optikai zoom-nál felteszem, akkor ezen az előtéten még manuálisan is kell élességet állítani. Igen ám, de az nem egyszerű, mondjuk egy követő AF-nál, ezért csak nyugis "célpontokra" használom, és akkor is úgy, hogy manuális élességállításban végtelenhez teszem a csík végét és utánna állítok élességet az előtéten is. Olyankor már nem dolgozik az AF, így a kép elméletileg éles lesz. De azért csak elméletileg, mert a CP4300 LCD-jén meglátni, hogy mi éles, nem egyszerű feladat. Ezzel a Kenko előtéttel készült pl a "Little Girl" című képem, ami több szempontból is szerencsésnek mondható. Egyrészt pont a kaerába néz a kislány, egy - szerintem - aranyos "vonulás" közben, másrészt meg közelít az éleshez, pár PS igy is kellett hozzá... Sajna ez a Tele nem igazán használható jól... Az eredeti Nikon cuccok ára nagyjából 50e Ft körül mozog ÁFÁ-val, bár a 3x-os tele, az majdnem 100e Ft... Azért ennyit nem érnek SZVSZ, én is csak egy rendkívüli vállalati prémium miatt vettem meg őket... Persze a 3x-os telét azt a boltban hagytam... :)