juvenalis Creative Commons License 2003.07.30 0 0 113
1. A kedvesed lennék? A fene a gusztusodat. Mostantól akkor vigyázhatok a nagy, szőrős, fehér seggemre.
2. Függetlenül attól, hogy én miről "zagyválok" -ahogy méltóztattad minősíteni gondolatmenetemet -, a tény attól még tény marad, hogy az asszimilációs törekvések (amik számodra kívánatosak és pozitívak) és az indentitás megőrzése (ami számodra nem fogadható el, mert konfliktusforrás) kibékíthetetlen ellentétté és így létkérdéssé teszik a megmaradást. A jelenlegi történelmi és társadalmi viszonyok között a megmaradásért folytatott politikai küzdelem legitim. Mi ebben akkor a nacionalista gyújtogatás? Ja, hogy keményen ellenszegülünk az asszimilációnak és az nem tetszik a magadfajtának?
Duray Miklós (biztos vagyok benne, hogy vörös posztó a szemedben) 1996-ban a következőket mondta (és azért idézem, mert teljesen egyetértek vele): "Az európai integráció keretében ez (mármint a nemzet politikai reintegrációja) kettős integráció felvállalását jelenti. Ezen belül a nemzet reintegrációja nem állítható szembe az európai integrációval. A reintegrálódás egy új nemzetstruktúra és nemzetfogalom kialakítását igényli, mert csak így teremthetők meg a nemzet összetartozásának lehetőségei és feltételei. Két lényeges szempontot kell betartani ebben a vonatkozásban: az egyik, hogy a nemzet 8 különböző politikai közegben él, a másik szempont, hogy a megoldásnak nem a szomszéd népek érzékenységére kell tekintettel lennie, hanem arra, hogyan illeszthető a nemzet reintegrációja a korszellemhez, melynek vitathattatlanul egyik fő elve az integráció, és mozgatórugója az integrációs készség, a másik elve pedig a szubszidiarizmus."
Bezony, Tamáska, ez bassza a hozzád hasonlók csőrét, hogy léteznek olyan nemzeti érdekeink, amelyek érvényesítése során nem kell tekintettel lenni mások érzékenységére. De hát a románok sem, a szlovákok sem szégyenlősek, amikor saját nemzetállami érdekeik érvényesítéséről van szó, ugyebár. Idézzem példának okáért néked a szlovák alkotmány első mondatát?
3. Mocskos a módszered, hiteltelen tamáska! Benessel nem én kezdtem el példázódni, hanem te - olvasd el a 95-öt. És ha már te felhoztad, én arra világítottam rá, hogy a politikai célkitűzéseket és a következményeket tekintve, teljesen azonos platformon álltok. A megoldás módja, elismerem, különböző. Csakhogy a te "humánus", nem radikális megoldásod is ugyanazt eredményezi: a kisebbségi magyarság megszűnését. Ezzel kellene szembesülnöd.
Előzmény: HitetlenTamaska (110)