Még annyit hozzátennék,hogy sajnos azért van ilyen kevés csapadékunk Tozatu,mert sajnos nincs mi ami befolyásolja.Például Magyarliba is az összes csapadékát az Alpoknak köszönheti,meg aki Sopronba lakik,Szombathelyen...stb.Azért van csak olyan sok csapadék ott,vagy most Miskolcon is sok eső volt, és elmondom Áfony mivel kérdezted,hogy nálad 22-e óta 42.9mm esett,tehát 4nap alatt,és 77.7mm-nél tartassz ebben a hónapban!Hogy örülnék én ilyen mennyiségnek!És Áfony nálad is a Bükk csinálta az egészet,tehát az Északi-küzéphegység semmi más.Például Nyíregyházán 2.8mm esett ez idő alatt és miért,mert már nincs hatással a domborzat.Következő pedig Debrecen ahol is 48mm esett az elmúlt 48h-ban ott pedig már a Kárpátok játszik be.Ugyanígy Gyulán,mert hiába van az Alföldön ott már a Kárpátok miatt több a csapadék,mert már jobb az inverzió,a feláramlás.
De Szeged,Szolnok,Kisújszállás,Kecskemét,Szarvas.....stb sorolhatnám még,itt azért nincs annyi csapadék,mert a préri kellős közepén vagyunk,és zivatar se keletkezik annyi,jó nem azt mondom,hogy nincs,mert konkrétan van Alföldi zivatar is,de nem annyi és ezért csökken a % hogy egy adott pontban(pl Kisújszálláson)zivatar legyen.A másik,meg hogy a ny-ról érkező frontok mind meghalnak,mert nincs utánpótlása a hegyek hiánya miatt, az erdők mennyisége is kevés az Alföldön pedig az felel a csapadék keletkezésében...stb.Már anyiszor volt olyan eset,hogy a Duna vonaláig sok csapadék esett aztán szépen összesett a felhőzet és A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon semmi,aztán úgy kb Debrecen,Berettyóújfalu,Gyula vonalában,meg újra felerősödött és onnantól megint adta a csapadékot csakhát ekkot már szépen elhagyta az országot és a felerősödött front Romániában járt.Tehát mi így maradunk hoppon legtöbbször.
Csak a mediterrán ciklonokban bízhatunk,mert az nem válogat akkor kap az Alföld is Kisújszállással együtt,sőt ha szerencsénk van akkor be is ragad ez a ciklon és adja a csapadékot az Alföldön szépen úgy mint 2001.Június14-én ugye Onobody?
Csakhogy mediterrán ciklon meg már Február eleje óta NEM volt!!:((((
Egszóval azzal fejezném be a mondókámat,hogy borzasztó helyzetek vannak.És bocsánat akit ezzel untattam,de valahova már lekellett írnom a bajomat ezzel a csapadékproblémával kapcsolatban.
Fogadjunk,hogy a most hétfő este érkező hidegfront is ugyan úgy fog járni,mint ahogy most leírtam!De minden megtörténhet így a remény hal meg utoljára!:)