A cserkó a legnehezebb dolog, bár lehet éppen ezért könnyű is.Abból ui. magvetéssel nem igazán tudsz alanyt nevelni szerintem.Tehát az lenne a legjobb, ha egy egészen kicsi, de életrevaló, vékony suhángot kapnál valami kertészetben.Aztán arra lehet akár oltani, akár szemezni.Az oltás tavasszal van, de ősszel kell megszedni az oltóágakat, és át kell teleltetni őket.
Látszólag könyebb szemezni, mert az ilyentájt, egészen szeptemberig jó, ún. alvószemzés, amikor a most kialakuló jövő évi rügyeket szemként átteszed az alany hája alá.Az csak jövőre hajt ki ott.Ezért alvó.Ezzel csak két nehézség van, ami nem áthidalhatatlan.Az egyik, hogy most nincs faiskolában suháng, csak ősszel, amikor már késő a szemzéshez, ezért kéne ősszel nagyon kicsit és vékonyat szerezni, hogy ne vastagodjon meg jövő augusztusig.A másik, hogy ha nagyon öreg a nemes, akkor alig lehet rajta megfelelően hosszú hajtáson találni rügyet.Ez főleg a cserkóra igaz, mert az nem hajlamos a vízhajtásra, ami az ideális nekünk.Ezért esetleg meg kell kicsit csonkolni az alanyt, hogy hosszabb vesszőkre sarkalld.
Itt most nem lehet leírni a teljes témát, de nem bonyi, csak ábrák kellenének.
Én az 56-os kiadású "oltás szemzés, dugványozás"-t vettem meg kemény 400Ft-ért antikvárban.Teljesen tuti, minden benne van, nem számít, hogy 50 éves, a fák ugyanúgy nőnek most is.