Részemről bacon-ficni egy kevés zsíron vagy olajon megpirítva, ficnik kihalászva és félretéve.
Sok paprika (köztük 1 db erős), szálasra vágott hagyma kerül a helyére, majd kevés, hámozott és kimagozott paradicsom. Megsózom, egy kis ideig fedő alatt párolom hogy puhuljon, aztán fedőt le, egy kicsit töményedjen. Ha a férjem ragaszkodik hozzá, hogy virsli is legyen benne, azt ilyenkor adom hozzá.
Ha nem volt erős zöldpaprika kéznél, teszek bele egy csipet méregerős csilit, az mindig van. És - talán lesz akit ez megbotránkoztat - majdnem a legvégén egy egész pici cukrot. Jóanyám úgy nevelt, amiben paradicsom van, mindig kell egy kis cukor is. (És jó mexikói csilireceptben is olvastam már cukrot.)
A legeslegvégén pedig tojást reája!
Az ő fekete öntöttvas láboskájával együtt teszem az asztalra, hogy jól ki lehessen tunkolni friss félbarna kenyérrel. A kimentett szalonnát rászórom, és akkor senkise mondhassa, hogy nem volt benne hús (még ha nem is volt).
Száraz vörösbort igényelek hozzá, a férjem sört.
(Éhes vagyok!!!)
U.i.: néha belecsempészek egy ágacskét kedvenc kerti fűszeremből, a citromillatú kakukkfűből. Ez francia ötlet, és tudnak ők főzni (csak néha túlkomplikálják).