dismay Creative Commons License 2003.07.15 0 0 346
Olá!

Én már voltam Portoban, néhány érdekesség.

Van egy elég jó hangulatos belvárosa, de amúgy eléggé brutális ha a rendes ipari kikötőbe is kimész, de az nagyon messze van. Belvárosban érdemes megnézni a piacot, polip meg csomó hal, kolbászok, gyümölcsök stb. A kikötői részen vannak főleg a vendéglők, este 5-6 körül már lehet kajálni meg délelőtt 11 után, de 3-kor bezárnak.

Itt található egy elég érdekes híd (Porto jelképe), a másik parton meg a borkostoló helyek, minden cégnek külön, van ahol fizetni kell, de a kisebbeknél ingyenes is, előtte meg a Douro folyón horgonyoznak a helyreállított borszállító hajók.

Ha fürdeni akarsz akkor ki kell buszozni eléggé messze, ez egy eléggé hosszú parkos, sziklás szakasz és lehet találni helyet is. De mondjuk amikor én júliusban voltam két éve eléggé hideg volt.

A belvárosban van egy hollnad utca, sok könyvesbolttal, én a tetején levő panzióban laktam: Duas Nacoes. Az utca közepén egy igazi helyi erők kocsmája, érdemes kipróbálni. A főtéren balra ha a polgármesteri hivatal felé állsz van egy kis kávézó, ha pincére igazi jellegzetes oldschool fazon.

Általában a belvárosban is vannak éttermek, de ua. az ára mint a kikötőben. Ha boltot keresel, akkor érdemes a sétálóutcán lévő többszintes bevásárló központba lemenni az alagsorba, még vasárnap is nyitva volt.

Hogy mit egyél?

Szardínia roston - Sardinhas Assadas (viszonylag olcsó)
Polip - Polvo (itt roston hozzák) és a karjai vannak elkészítve. Érdemes kipróbálni még mindenképpen a Bacalhau-t, ez tőkehal, kb. ezermódon készítik el. Van az északi jellegzetesség a Tripas (de ez már röfögő állatot is tartalmaz). Van még amit feltétlen kostólj meg az Arrroz de Mariscos (Ez igazán finom rizses tengeri cuccos).

Inni érdemes a Vinho da Casa-t (Házi bor) olcsó és finom.

Amúgy Porto-ban elég sok múzeum, meg hasonló látnivalót találsz, van egy helyi ingyenes újság is.

Ahogy a kikötő felé sétálsz a vasútpályaudvartól meg kb. olyan mint Marseilles az egész itt éjszakai bár hegyek is vannak. A én kedvencem majdnem a kikötőnél egy egszerű kocsma volt hajnalig nyitva, helyi fiatalok, olcsó...

A parton is vannak ilyenek, de minden bor:) porto wine áron van:(

Ja, ne lepődj meg a repülőtéren, nagyon kicsi, kb. latin-amerikás a feelingje.

Ha túlélő típus vagy bérelj bringát, ennyi emelkedő nincs másutt:)

Adeus

dismay

p.s.

én is megyek de Lisboa-ba 2 hétre

Előzmény: thala (345)