luciferke Creative Commons License 2003.07.14 0 0 722
Miért is? Jó, a látszólagos (egy pontból vizsgált) hosszuk persze különbözhet, de egészen eddig azt magyaráztam, hogy ez csak a látszólagos hossz, és nem a valóságos. Ugyanígy a tömeg is: miért különbözne? Hiszen a test részecskéinek a száma nem változik meg attól, hogy máshonnan nézem.

A valóság az, amit megfigyelsz. Ha egy rúdhoz képest te vilád életedben mozogtál, akkor az a hossza, amit mozgási módszerrel mérsz. És erősen leszarod, hogy a rúd lakói milyen jeleket festettek rá. (Simply Red, neked is szól ez utóbbi :) )

Szerinted ugyanaz a sebessége, szerintem meg nem. Semmi nem mozoghat két különböző rendszerben ugyanúgy, mert a mozgás a relatív, és nem az idő és a tömeg. A tömeg valóban nem változik, mert a foton foton marad, és nem lesz belőle se paradicsom, se fokhagyma.
Szerintem meg a világ egy nagy rothadó görögdinnye. Na puff, és kit érdekel? Nem érdekes, hogy szerinted mi van, nem érdekes, hogy szerintem mi van. A kísérletek vannak. Azok ezt mondják. Pont.

Nem, mint ahogy feljebb írtam: a részecskék nem változnak, a nézőponttól függetlenül ugyanazok. Mitől lenne más a tömegük?
Másnak méred a tömegüket.

Előzmény: Dulifuli (707)