de vannak benne esetleges dolgok is. Pl. a sebesség az út és az idő hányadosa, de a fizika őskorában kialakuhatott volna helyette egy u.n. "lassúság" fogalom is, mely ennek a reciproka
Azért ezzel nem értek így egyet. Tényleg vannak dolgok, amiket többféleképp lehet definiálni, sőt értelmezni, hogy csak egy példát hozzak, az elektromos térerősség és az elektromos eltolódás. Míg a cgs felfogás szerint a kettő közt nincs elvi különbség, addig az mksa szerint van. Jelenleg ezt tekintjük elfogadottnak, az okok a fizikatörténetben keresendők, részben. A lassúság fogalmaddal az a bajom, hogy ha az idő/út hányadost veszed, akkor elvileg ez minél kisebb, annál gyorsabb a mozgás, hiszen azonos úthoz kevesebb idő kellett. De akkor mi van ha 0 az idő? Akkor 0 az út is, azaz 0/0 van, ez nem jó. Ez persze csak egy kis hiba, megfelelő definícióval áthidalható. Ami jobban zavar, hogy az állandóan, függetlenül változó időt osztja a függő úttal. Tehát a változóhoz viszonyít, az osztás már csak ilyen. Ha ez a def alakult volna ki, hamar elvetették volna, mert nem vezetett volna a deriválás felismeréséhez. Ha tovább megyünk, hogy definiálnád a gyorsulás analogonját? A módszer szerint lassúságváltozás/út lenne. Van ennek értelme? Valahogy keveri az okot és okozatot, a függőt és a függetlent. jelenlegi világunkban szvsz a sebességet csak így lehet definiálni koherensen.
Tudom, hogy ez csak egy példa volt részedről, de azért írtam ezeket, hogy látszódjon, azért nem minden esetleges a fizikában. legalábbis a törvények nem.
Ha pedig másfajta hossz, idő, tömeg és egyéb definíciókat alkotnánk, akkor az már nem ez a fizika lenne, tehát nem is kérhetnénk számon a fénysebesség állandóságát. Ott más lenne állandú, de meggyőződésen, hogy minden elméletnek vannak ilyen fix pontjai.
Dulifuli gondolataiban az az érdekes, hogy pl az elemi töltés állandóságát nem kezdi ki. Miért? Szerintem azért, mert azzal nincs "napi kapcsolatban", azt nem a józan paraszti eszével tanulta, így nem is zavarja. De az sem zavarja, hogy jelenlegi termodinamikai ismeretink szerint van egy minimális hőmérséklet, az abszolút 0 fok (kéretik nem az orrom alá dörgölni, hogy van negatív hőmérséklet is az abszolút skálán, tudom, de az nem hideg... :) ). Miért nem zavarja? Nem tudom. Talán elmondja nekünk