istenkiraly & k.zozo.
A múlt héten vásároltam egy JVC GR-D20-as ketyerét (510 Euro -> 125eFt). Ez a GR-D50-es illetve GR-D70-es kistesója. Néhány dologgal tud kevesebbet, nincs USB tehát webkamera funkció, illetve SD kártyára történő állókép rögzítés. Nekem az első funkcióra nincs szükségem, a második pedig biztosan nem helyettesít egy digit fényképezőgépet, a kamerák nem erre vannak kitalálva. Legközelebb veszek egy 3Mpixeles gépet 200 Euro körül, így árban még mindig nem érem el a GR-D50 illetve GR-D70-est. Ráadásul a minőség tekintetében is előbbre leszek. Még egy lényeges dolog, a GR-D30-as már tartalmaz analóg illetve DV bemenetet, én osztottam szoroztam, és úgy döntöttem, ez is kimaradhat, ha az ember számítógépen fogja feldolgozni az anyagot, több mint valószínű DVD (esetleg SVCD) lemez lesz a vége.
Nos akkor a kameráról néhány gondolat. Nagyon aranyos, feleségemnek is egyből megtetszett ;-) kicsi, ebből következőleg sajnos könnyű. Előtte néhány 8-as Hi8-as kölcsöngéppel "dolgoztam" nem beszélve apósom 17 éves Blaupunkt kamerájáról..., érezhetően könnyebb volt velük egyenesben tartani a képet. A JVC-nél, noha eddig idegenkedtem a kézremegés kompenzálótól, néha bizony be kell kapcsolnom, ekkor viszont szépen ellátja a feladatát, végül is kellemesen csalódtam benne. Amit hiányolok és valóban hiányzik, az a felvétel módban az editálási lehetőség, hogy néhány másodpercet oda-vissza lehetne mozogni, ha pl. nem kell az előző felvétel vége, stb. Ekkor sajnos át kell kapcsolni lejátszás módba és ott "odatekerni" a megfelelő pontra, ahonnan folytatni szeretnénk a felvételt, majd vissza felvételmódba, ami kicsit macerás. Persze ha mindenképp (számítógépes) vágás lesz az anyag sorsa, eltekinthetünk ezen "hiba" felett. Körülbelül ennyi lenne a negatívum, amit néhány napi használat után le tudok írni. A többi tulajdonsága számomra tökéletesen megfelelő, meg vagyok vele elégedve. A képe szép éles, hogy valóban tudja-e az 520 pixeles vízszintes felbontást, még nem tudom, de ki fogom mindenképpen próbálni mert érdekel, csak még megfelelő tesztábrát kell készítenem. A zoom (digitálist az első pillanaban kikapcsoltam) 16-szoros, finoman szabályozható, és gyorsan beáll az élesség is, bármilyen helyzetben, illetve manuálisan is állítható, ha igény van rá. Van expozíció korrekció, manuális fehéregyensúly, természetesen különböző témáknak megfelelő üzemmód választási lehetőség, makro funkció, amely szinte 1cm-en belül is éles, persze ha nem takarjuk el a fény útját ;-) Ha becsukom az LCD-t vagy betolom a keresőt, a főkapcsoló nélkül is kikapcsolható a készülék, illetve vissza, amennyiben valamelyiket "kinyitom". A menüben beállítható, hogy ha pl. a kereső mellet kinyitom az LCD, lekapcsolja-e a másikat. Energiatakarékossági szempontból nem rossz lehetőség. Hirtelen ennyi jutott eszembe, én mégegyzer mondom meg vagyok vele elégedve, persze ajánlani nem akarom, nehogy a végén engem szidjatok ;-) Ha esetleg van egyéb konkrét kérdés, amennyiben tudok válaszolok rá.