Biológia-Környezetvédelem szakon végeztem.
Az első napon ért az igazi megrázkódtatás, amikor kiderült, hogy a környvéd= embervédelem.
Nem akarok senkit kiakasztani, mert én is gondolkoztam már ezeken, és a vége az lett, hogy mindenki kösse fel magát, mert az embernél kártékonyabb faj nem létezik.
A vegetáriánus kajához is szükséges terményeket ugye a mezőgazdaság állítja elő. Láttál már méregtől elpusztult pockot? A hörcsögöt hurokkal fogják: jó esetben azonnal megfullad, rossz esetben lenyúzza a drót a húsát. Láttál már eke által kettévágott ürgét? Az aratógép darabolta fácánt? Az élőhelyüktől, táplálékuktól megfosztott állatok (a termőföldet hol alakítják ki?) milyen életet élnek?
A sokat emlegetett autópálya: az építés során hány állat pusztul el pl. favágás közben? Később mennyi az utakon? Kőolajszennyezés: neeem, most nem Irakról van szó. Van itt is rengeteg: honnan tudom? Egy ilyesmivel foglalkozó környezetvédelmi cégnél dolgozok.
Környezetvédelem. Tudjátok-e hogy az egyes anyagok toxicitását (főleg szennyvíz) élő állattal pl. guppival tesztelik: adott idő alatt mennyi döglik meg?
Gyógyszerek, vegyszerek, vagy akárcsak egy ételszínezék: mind-mind állaton tesztelt, lassú kínhalált okozva. Tehát ha egy gyógykezelést választasz... igen: áldozatok árán jutottunk ide.
Kozmetikumok: ugyanez. Persze tisztelet a kivételnek: vannak már olyan cégek, amik más módon tesztelnek, pl. sejttenyészeteken. Ha jól tudom, ilyen az Avon és az Oriflame is.
És az ördögi kör bezárul:
Kicsiny kedvenceink mit esznek, és milyen mennyiségben? Mennyi egy macskakonzerv fehérje értéke? Szerintetek miből van? Iiiigen, borjúhúsos változatban is kapható. A szóját pedig az állatok nagyon rosszul tűrik...
Meggyőződésem, hogy én feleannyi húsmennyiséget fogyasztok egységnyi idő alatt, mint a macskám. A napi átlag 5 dkg hús messze elmarad a 400 grammos macskakonzerv 300g-os hústartalmától.
Tehát a dorombolásért is valaki nagy árat fizet...
És akkor még nem szóltam a "nemszeretem" álatokról: pl. rovarok, patkány. A patit tűzzel-vassal, méreggel irtják. Láttál már lefújt legyet? Nem örömében brékel a padlón...
Nem akartok senkit olyan kiábrándulttá, pesszimistává, embergyűlölővé tenni, mint én vagyok. Csak jó lenne, ha jobban kinyitnátok a szemeteket. Az egészen alig változtat eszel-e húst...
Megjegyzés: régebben voltak csirkéink, és kislány koromban nekem is vágni (koppasztani, bontani stb.) kellett. Az első átvágott torkú csirke eléggé kiakasztott. Onnantól kezdve (családi perpatvar ide vagy oda, "nem folyik ki rendesen a vére...") én bárddal, és minél gyorsabban vágtam csirkét. Ne legyen ideje félni, rettegni, a fájdalmat érezni a szerencsétlenek, ha már ilyen sorsra jött a világra.