Dulifuli Creative Commons License 2003.06.25 0 0 419
A fény, és az információ nem terjedhet SENKIHEZ képest gyorsabban c-nél.

Dehogynem. Ha pl. a fényforráshoz képest c-vel halad a fénysugár egyik irányba, akkor egy, az ellenkező irányba haladó tárgyhoz képest c-nél nagyobb sebességgel halad.

<>A két űrhajó nyugodtan távolodhat, de üzenni nem tudnak egymásnak gyorsabban, mint c.

Meglehet, de ez nem változtat azon a tényen, hogy mennyi a sebességük egymáshoz képest.

Mondd, a példádban ki megy kihez képest gyorsabban c-nél?

Szerintem ezt világosan leírtam.

(a sebesség azért nem annyira relatív, hogy 3 dolog viszonya legyen, mert csak 2)

Szerintem én sem állítottam mást. Lehet, hogy értelmezési problémáid vannak, mint ahogy nekem is az utolsó bekezdéseddel kapcsolatban, merthogy nem értem, mit akar mondani, és hogy jön ez ide.

Mindenesetre mondok egy példát arra, amikor lényeges, hogy valami látszólagos-e, vagy sem. Legyen egy meteor, vagy akármilyen nagy objektum, ami egyenesen a felénk halad, közel c sebességgel! Tegyük fel, hogy pontosan abból az irányból érkezik, amerre a Nap éppen halad, a Földdel együtt! Mondjuk, legyen a relatív sebessége hozzánk képest valamivel nagyobb c-nél! Ha elfogadjuk azt, hogy nem jöhet hozzánk információ c-nél nagyobb sebességgel, akkor ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem kapunk információt az objektumról. Ha Szerinted ez mindegy, akkor elég érdekes az álláspontod. Persze, abban igazad van, hogy a hatás a lényeg, de az az érzésem, hogy ebben az esetben a hatás előbb-utóbb bekövetkezik.

Előzmény: notwe (417)