Frint
2003.06.23
|
|
0 0
25
|
Néha a profi vetőmagok is megtéfálják az embert és a kommersz is lehet ragyogó. Remélem nem reklám, de a Kertimag, az S&G, a ZKI és a Garafarm magjaival eddig jó tapasztalataim voltak. Nártium-hidroxid 3%-os vizes oldatával paprikamagot szoktak csávázni vírus magról történő terjedésének meggátlására. (Ettől még később kaphat vírusfertőzést, főleg levéltetvek tevékeny közreműködésével.)A csávázás alapvetően gombabetegségek ellen véd, ill. bizonyos vetőmagokat állati kártevők ellen is szoktak csávázni, kemény rovarölőszerekkel. A csávázás nem nagy kunszt, én rendszeresen csávázom a saját termelésű pari magjaimat, egy kis tüllzacskóba teszem, és tömény Ortocid oldatban áztatom 10 percig. Aztán szárítás és kész. Nyilván ilyenkor nem tanácsos nedves papírban előcsíráztatni, félő, hogy a vegyszer lemosódik róla. A pari vírusfertőzése nálam 9 éve nem jelentkezett, lehet, hogy mázlim volt...a paradicsomtermesztésnél a fitoftóra az egyedüli komoly veszély, meg a palántadőlés. |
Előzmény: CORTEN (21)
|
|