Hetvegen En is kinn voltam, volt is tomeg nyomor rendesen. A Sucha Belan mentunk fel, majd vissza Podlesokba, de elotte meg voltunk a jegbarlangban. Az elso letranal vagy 5 percet kellett varni, utana mar eloszlott a nep. Itt 3 magyar csoporttal is talalkoztunk, de inkabb a lengyelek voltak a jellemzok. Szerencsenk volt, hogy nem a Sokolt vagy a Pieckyt valasztottuk, mert a talalkozasnal legalabb 80 iskolas volt, de nem tudom, hogy melyik helyrol jottek, mert itt fut ossze a 3 ut. Lefele szet ment a bokam, igy tovabb tartott az ut, mint folfele ... Tornanadaskanal mentunk at, es kapasbol egy szoros volt szemben. Ezt ismeri valaki? A krasznahorkai varrol is jol lemaradtunk (10 perccel), de alulrol nagyon jol nezett ki. Ezt a szorossal egybe kotve valamikor meg kell nezni. Viszont Dobsina felol nem semmi az ut. Igaz szerencsem is volt, mert pont egy olyan helyen ertem utol 2 kamiont, ahol le lehetett vagni a parkolon keresztul a kanyart. Szerintem azota sem ertik, hogy kerultem elejuk :-). Mi Stratenan aludtunk. Az egesz falu 20 haz, ebbol 2 panzio, meg 2 zimmer feri. 6 ora fele ertunk, de meg az egyik zimmer feriben volt hely (senki nem volt). Eleinte 200 koronaert, de mire vissza mentunk 250 lett. Meg igy is jo volt a Slovenskij Raj Hotelhez kepest, ami 2.500 lett volna ... Viszont a reggeli kozert kereses szep mutatvany volt. A faluban ki volt irva egy kozert, de mi nem talaltuk. Azert a 20 hazhoz kepest nem semmi. Ekkor elindultam jobbra. Vesztemre, semmi. Vissza Dobsinara, az tuti. Majd valahogy ismeros volt Dedinky neve, igy letertem. Az elotte levo falu nagyobb. A terkepen. 25 haz, termeszetesen bolt semmi. Volt egy volgyzarogat, nezzuk meg. Gyonyoru volt, es feltunt, hogy mintha nagy mozgolodas lenne. Kiderult, hogy ezen a sarkon, ez a turisztikai kozpont (Dedinky). Volt bolt is, nem haltunk ehen. A barlangnal sajnaltam a 80 koronat parkolni, igy jo magyar szokas szerint megtalaltam a kiskaput, a Hotel Ruffiny parkolojanak kepeben. Onnet sem messzeb, mint a parkolobol, es raadasul ingyenes. A barlangot egyszer meg kell nezmi, ennyi jeg csak az eszaki sarkon van :-). Utana Sucha Bela, es a bokam, meg a munka miatt haza. A hazafele utat a toronyirant taktikaval tettem meg, igy 250 km lett. Viszont olyan szep helyeken jotunk at, hogy nem biztos, hogy el kell menni a Szlovak Paradicsomig, ha valami jobb helyre akarok menni. 90 km -et jottunk a hegyek kozott, amik eleg szep peldanyok voltak. Mikor meglattuk a Matrat, akkor csak neztunk, hogy ezt eddig hegynek tartottuk :-)? Viszont nyaron meg biztos kimegyunk. Aki tobbszor volt mar ott, az melyik utat ajanlja? En kovetkezore a Velky Sokolt neztem ki. Esetleg Piecky? Az atvezeto uton a parkolashoz mit szolnak? A Sokolra/rol levezeto elagazas kornyeken lehet parkolni? Volt vagy 5-6 lengyel auto ott, igy gondolom nem gond.