A standard a vetőmag minőségét jelöli. ilyen pl. az elite is. A kommersz forgalomba a gyengébb minőségűek kerülnek :kisebb hányaduk fog kicsírázni, nem teljesen egyszerre kelnek, a magok mérete sem teljesen egyforma, stb.
A heirloomról már többen is írtunk, az én olvasatomban azk a fajták tartoznak ide amelyek tulajdonságaikat már sok-sok generáció óta őrzik. Ezekből érdemes magot gyűjteni, mert nagy valószínűség szerint az utódnövények is hasonlóak lesznek. (Ám itt is előfordul kerezsteződés)
csávázni sztem Nátronlúggal (NaOH) szoktak és nem HCL-el (sósav) ámbátor lehetséges. Végül is én nem tudom pontosan melyik vírus ellen hatékony a csávázás, viszont vannak olyan vírusok amik a talajból is átkerülhetnek a növényre, ezek ellen szoktak különböző módszerekkel küzdeni (meg emiatt is termelnek nagyüzemekben vízkultúrában) pl. talajgőzölés, egyéb fertőtlenítő módszerek.
Amennyire tudom ezek házilag nem igazán kivitelezhetőek, ezért marad a vírusrezisztens fajták választása. Bár sok esetben különösebb gondot nem okoznak a vírusok. (Nagyüzemben a termés mennyiségének csökkenése nyilván élesebben jelentkezik, na de ott egy tőről 10-16 kg-ot is le kell szedni egy tenyészidő alatt)
A bab fagyasztása leginkább a benne megbúvó zsizsikek ellen ,illetve annak megelőzésére jó.
Leszögezem: nem vagyok profi, semmilyen mezőgazdasági végzettségem sincs, lehet hogy néhol szamárságokat írok, (bár igyekszem mindent ellenőrizni) az információk jelentős része gyakorlatilag bárkinek bármikor hozzáférhető.Én is onnan gyűjtöm őket ahonnan csak tudom és mivel érdekel a téma sok minden megragad a fejemben amit olvasok. Az ötven fajta meg csak az idén jött össze, és ahhoz képest, hogy több százra tehető az "örökség" (valamit ki kellene találni erre a heirloomra) fajták száma már nem is olyan sok. Tudomásom szerint Atlantic-nak kb ennek kétszerese van. (Meg ha még tudnátok, hogy miféle más csodái is vannak! A fél világgal levelezik)
A fajták számát egyébként szeretném kicsit növelni, de inkább a különleges alakú, színű, méretű típusokat akarom kiszelektálni. Pl. egy darab szív alakú paradicsomom sincs, pedig legalább 10 ilyen fajta van. A tapasztalat és rutin meg szerintem 1-2 szezon után mindenkinél kialakul. A paradicsomban ez a jó hogy nem igazán igényes növény. Még a legzordabb körülmények között is van rajta néhány szem.