Hitet Lenke Creative Commons License 2003.06.16 0 0 113
Igazán türelmes vagy hozzám :) én is igyekszem igy tenni.

Honnan lehet tudni, hogy melyik rész az amit érdemes, vagy jó elfogadni és melyik az amit nem?
Amikor pl. lambizi érvel - hogy másokat ne emlitsek - mindig hoz valamit a bibliából amivel alátámasztja amit mond. Persze azok is igy tesznek akik vitáznak vele.
Ha egy tanitás jóra ösztönöz, akkor nem lenne szabad benne olyasminek lenni, ami a gonosz cselekedeteket szentesiti. Nincs igazam?

Ha pl. Moria kapujara kitesznek egy tablat, hogy "senki nem juthat moriaba csak rajtam keresztul" abbol kovetkezik, hogy a kapu valogat, vagy hogy mi szerint?

khmm. Ezt légyszives akkor elmagyarázni. Ugye nem azt akarod mondani, hogy Jézuson kell átmászni, esetleg őt legázolva átmenni, hogy az emberfia az "Atyához" jusson? Nem találgatok, megvárom mig elmagyarázod mit jelent ez pontosan.

Hogy Isten tesz-e kulonbseget az az o dolga szvsz. De ha az evangeliumbol akarsz kovetkeztetni, hogy mi szerint nem ertem, hogy miert nem azokat a reszeket olvasod el, ahol errol van szo -- van boven.

Van bőven ez tény. Túl bőven is. Szerinted mi szerint?

Arról már nem is beszélve, hogy az ember - legalábbis egyes nézetek szerint - nem is igen tehet a dologért, mert "a hit kegyelem által van."
Ez csak erositi az allaspontomat, nem?

Melyiket? Azt hogy x pl. megszakadhat akkor sem fog hinni, mert isten őt éppen nem arra teremtette.
Van is erről egy érdekes rész a bibliában.

2Móz 11,9. Az Úr pedig monda Mózesnek: Azért nem hallgat reátok a Faraó, hogy az én csudáim sokasodjanak meg Égyiptom földén.
10. Mózes pedig és Áron mindezeket a csudákat megtevék a Faraó előtt; de az Úr megkeményíté a Faraó szívét. És nem bocsátá el Izráel fiait az ő földéről.

Ugye itt a fáraónak nem volt beleszólása az eseményekbe. Nem azért tette amit tett, mert gonosz volt, hanem mert az úr megkeményitett a szívét. Ez pedig úgy kapcsolódik a témához, hogy ezen az alapon bárkinek "megkeményitheti a szivét" és bármit csinál képtelen lesz hinni.

Mi lenne az? Hogy ne csapjuk agyon azt, aki bant minket? Nem hiszem hogy barmi termeszetellenesebb dolgot "kovetelt" volna, mint pl. Ghandi az eroszakmentes mozgalmaban. Ami lehet hogy erthetetlen, de a tenyek mutattak, hogy mukodott.

28. Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.
29. Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.
30. És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.

44. Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.

25. Mert könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.

stb.

En nem veszek merget sem erre sem az ellenkezojere -- nem szerepelt a temak kozott hogy te hogy reagalsz az agressziora es hogy nem.
Ezt csak a gyümölcsre hoztam példának. De nem annyira a magam gondolkodását szeretném itt dicsértetni, hanem hogy az ateista szemlélet bizony sok-sok jó gyümölcsöt is hozott, ezen az alapon ugye akkor az is jó fa. Sőt. Talán jobb fa mint a vallások zöme.

Előzmény: pasa_ (110)