rferi Creative Commons License 2003.06.03 0 0 699
Ezt most kaptam emilben, megosztom veletek:

Gyomirtás ecettel

Néhány külföldi biokertész már régóta használ ecetet gyomirtáshoz, de
tudományos kísérletetekkel csak most támasztották alá az ecet gyomirtó
hatását. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának Mezőgazdasági Kutató
Szolgálata (USDA Agricultural Research Service, ARS) jelentésében
potenciális gyomirtóként említi a biológiai erjesztéssel előállított ecet
5-10 százalékos oldatát, és alternatív megoldásként ajánlja a biogazdálkodók
számára.

Az ARS szakemberei szabadföldi és üvegházi kísérleteik eredményei alapján a
számba jöhető gyomok közt említi a közönséges libatopot (Chenopodium alba),
a muhart (Setaria faberi), a sárga mályvát (Abutilon theophrasti),
disznóparéjt (Amaranthus hybridus), mezei aszatot (Cirsium arvense). Az ecet
hatékonysága ellenére, a gyomok néhány százalékos újrakelése minden
gyomfajnál megfigyelhető volt.

Kézi permetezéssel végzett kísérleteik során az ecet 5-10 százalékos oldatát
alkalmazták (az étkezési ecet 10-20%-os töménységű). A gyomok az alkalmazást
követő két héten belül elpusztultak. A 10 százalékos ecetoldat a gyomok
minimum 85 százalékát elpusztította. A fiatal növények ellen az alacsonyabb
koncentráció is hatásosnak bizonyult, míg az idősebb egyedeket csak magas
töménységű ecetoldattal lehetett kiirtani.

Érdekes fejleménye volt a kísérletnek, hogy az egyébként nagyon ellenálló
mezei aszat bizonyult a leginkább ecetérzékeny növénynek, holott ez az egyik
legellenállóbb gyomfaj. Már az 5 százalékos ecetoldat is az aszat 100
százalékos pusztulását okozta, míg 20 százalékos oldattal permetezve két óra
alatt pusztultak el a növények.

A kísérletben az is bebizonyosodott, hogy húsz százalékos ecetoldattal
gyommentesíteni lehet a kukoricatáblát anélkül, hogy a kukorica károsodna.