Hát köszönöm szépen, egészen meg vagyok hatódva ennyi jókívánságtól. :-)
Cserébe elmondom amit tudok róla így hirtelen. Elég régen (kb. 100 éve) olvastam/tanultam róla, ezért valószínű az ismereteim pontatlanok és hiányosak is.
Tehát ez az elektroncsövek egy fajtája, leginkább a katódsugárcsőhöz (CRT) lehet hasonlítani, mint amilyen a TV képcső, vagy az oszcilloszkóp ernyője. Ugyanúgy egy elektronágyú található benne, ami a cső homlokfelülete felé bocsát ki egy fókuszált elektronsugarat. Ezt a TV képcsőhöz hasonlóan egy tekercspár téríti el függőleges és vízszintes irányban, a kép- és sorfrekvenciának megfelelően, miáltal az elektronsugár letapogatja a fényérzékeny anyaggal bevont homlokfelületet. Erre kívülről lencserendszerrel vetítjük rá a felvenni kívánt képet. Na most jön a legnagyobb lyuk az ismereteimben, mert azt már meg nem mondom mi történik atomi szinten a fényérzékeny anyagban, pláne hogy mi ez az anyag (talán a szelénhez köze van) , de az a lényeg , hogy az adott képpont megvilágításától függően változik az elektronsugár erőssége. (Valami olyasmi rémlik, hogy a képpont a fény hatására pozitív töltést kap, amit a becsapódó elektronok semlegesítenek, és emiatt változik a sugáráram, de ezen kijelentésemért semmiféle felelősséget nem vállalok. :-) )
Tehát most már van egy világosságjelünk, amit erősítve és a szinkron meg kioltójelekkel kombinálva megkapjuk a szabvány videojelet. Ezt monitorra csatlakoztatva nézhetjük a kameránk által felvett képet. Színes rendszernél három külön csövet használhatunk előttük prizmákkal és színszűrőkkel (R, G, B), ill. létezik „egycsöves" megoldás is maszkkal , bár azt már végképp nem tudom elmagyarázni.
Anno a Rádiótechnika folyóiratban elég részletesen tárgyalták a vidikoncsöves kamerát , kétszer is (de lehet hogy többször) volt benne komplett építési leírás. Olvasgattam akkoriban, de nem vágtam bele, mert nem kis munka volt, az eltérítő tekercs elkészítése önmagában megért egy misét.
Most éccakás vagyok, de mikor hazamegyek utánanézek a témának, és pontosítok ha sok hülyeséget írtam. :-)
Cső Veletek!