Törölt nick Creative Commons License 2003.05.09 0 0 207
Az Iwamura cikk lényegében ugyanazt írja, a Pr kivételével. Az az egyetlen újdonság a 2001-es cikkben.

A kísérletben az egyik lényeges probléma a következö:

az XSP vizsgálatot a kísérlet alatt folyamatosan csinálták. A diffúziót megszakították, XSP-ztek, aztán folytatták. Mindezt sokszor. Nem tünik túl biztos módszernek a szennyezések elkerülése érdekében.

Akkor még a fotofissziót nem is vettem bele, az is egy lehetöség persze, hogy a Pr csak termék. Én itt inkább a Mo-ra gondoltam.

Nagyobb baj az, hogy a Pr-nek csak egy természetes izotópja van (a kiinduláskor használt Cs-nak is). Vagyis itt az izotóp összetétel vizsgálata egyáltalán nem alkalmas a szennyezö anyag teória kizárására. Egyáltalán, a cikk semmilyen olyan adatot nem közöl amelynek segítségével a Pr szennyezö anyag volta kizárható lenne.

A Cs meg szépen lejöhetett a felszínröl a folyamatos csesztetés miatt (leállítom a diffúziót, XSP, újra diffúzió, leállítom, XSP ...)

A Sr-Mo esetben persze lehet próbálkozni az izotóp összetétellel, mert ott legalább vannak izotópok, viszont ezek könnyebbek, mint a Pd. Hopplá. Szóval nincs kizárva valami klasszikusabb nukleáris folyamat, föleg, hogy használtak röntgen sugárzást, ezt azért megnézném a helyükben.

Szokásos kérdés: reprodukálta valaki? Ha igen, ki, milyen eredménnyel? D+Sr reakciókat nézett valaki Pd-n kívül? Mi a helyzet? Cs+D reakciókkal úgyszintén.

Előzmény: rhaurin (206)